Čestitka za Dan neovisnosti

Svim građankama i građanima,
Grada Otočca, Ličko-senjske županije i Republike Hrvatske,
uz želju da ponosno i radosno proslavimo svoj nacionalni blagdan,

čestitamo Dan neovisnosti, 8. listopada.

Veliko hvala našim poginulim domoljubima,
svim hrvatskim braniteljima i sudionicima Domovinskoga rata,
koji su obranili neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.

Povodom Dana policije u Otočcu

Povodom Dana policije jutros su pred spomenikom palim braniteljima Gacke položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ovom događanju odazvali su se roditelji i drugi članovi obitelji poginulih policajaca u Domovinskom ratu, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vatrogasci, čelnici gradskih ustanova i mnogi građani.

Službu riječi i odrješenje vodio je mons. Tomislav Šporčić.

Našu udrugu predstaljali su predsjednik Tomislav Majetić, dopredsjednik Milenko Kovačić i tajnik Ivan Bižanović.

————

Posted in Uncategorized, Vijesti | Leave a comment

26. hodočašće vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

Ministarstvo branitelja, u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH, organizira sudjelovanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na 25. Hodočašću hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Hodočašće će se održati 07. listopada (nedjelja) 2018. godine
Sudionici hodočašća, u izravnoj organizaciji Ministarstva su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji predstavnici udruga iz Domovinskog rata svih Županija RH, Grada Zagreba i
djelatnici Ministarstva branitelja. Predviđeni ukupni broj hodočasnika hrvatskih branitelja i njihovih obitelji je oko 1100, a broj hodočasnika iz svake Županije je najviše 50.
Prijevoz hodočasnika organizira Ministarstvo. Polazište autobusa je Županijsko središte, a vrijeme i mjesto polaska utvrdit će se dogovorno između Županijskih koordinatora i prijevoznika.
Za hodočasnike će se osigurati topli obrok i pitka voda nakon sv. mise, te paketi s hranom u povratku iz Marije Bistrice (hodočasnici sami osiguravaju hranu u dolasku).
Nositelji aktivnosti organizacije hodočašća na terenu, županijski koordinatori, su djelatnici Područnih jedinica Ministarstva branitelja, odnosno stručni suradnici u Županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć (u županijama u kojima nisu ustrojene Područne jedinice). Županijski koordinator za Ličko-senjsku županiju je Dubravka Valčić Uzelac.
Koordinatori su odgovorni za sve pripremne aktivnosti prije polaska na hodočašće, za vrijeme putovanja u Svetište, boravka u Svetištu i povratka iz Svetišta. Odgovorni su za sudjelovanje na hodočašću ,,svoje skupine” i bit će ,,vođe puta”.
Kao koordinator aktivnosti za Ličko-senjsku županiju, ovom prilikom Vas pozivam da do 29. rujna 2018. godine sastavite i u Područnu jedinicu Ministarstva branitelja Gospić, Kaniška 10, dostavite popis vaših članova i njihovih obitelji koji će sudjelovati na hodočašću sukladno tablici koju dostavljam u privitku.
Budući je broj hodočasnika ograničen na 50, to vas molimo da prilikom sastavljanja popisa vodite računa o tome da je poželjno da budu zastupljene sve Udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja naše županije.
Poželjno je da udruge predlože jednog ili više volontera radi pomoći u izvršavanju obveza na dan hodočašća.
O programu hodočašća, mjestu i vremenu polaska i povratka kao i ostalom vezanom za hodočašće bit će te naknadno upoznati.

Popis hodočasnika možete dostaviti elektronskom poštom na adresu: dubravka.valcicuzelac@branitelji.hr ili faksom na broj 053/575377, a na isti broj možete dobiti i sve ostale informacije i podatke.

S poštovanjem,

Koordinator za PJ Gospić:
Dubravka Valčić Uzelac

Predsjednici udruga iz Domovinskog rata kod gradonačelnika Kostelca

U Gradskoj vijećnici Grada Otočca, dana 6.rujna 2018. godine održan je radni sastanak Gradonačelnika i zamjenika Gradonačelnika sa predsjednicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Dogovoreno je da će se obilježavanje svih državnih praznika i obljetnica vezanih uz Domovinski rat obilježavati uz prisutnost svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata a prema jedinstvenom protokolu.

Grad Otočac će biti kao i do sada organizator i pokrovitelj ovih aktivnosti. Na radnom sastanku je također dogovoren protokol za predstojeće obilježavanje 27. obljetnice pada vojarne u Otočcu i protokol obilježavanja 27.obljetnice osnutka 133. otočke brigade hrvatske vojske.

19. listopada je Dan 133. Otočke brigade HV.

Grad Otočac

Posted in Uncategorized | Leave a comment

1.Zavjetno hodočašće branitelja Gospi Bapskoj

1. Zavjetno hodočašće branitelja i mladeži Gospi Bapskoj, održati će se na blagdan Male Gospe 08. rujna 2018. u Bapskoj za koje je dobiveno pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Kako je najavio Nikola Tarle, predsjednik Humanitarno kulturnoga braniteljskoga centra Vukovar, hodočašće će se održati na blagdan Male Gospe 08.rujna ove godine, u organizaciji braniteljskih udruga.

Kako je najavljeno, očekuje se dolazak oko tisuću hodočasnika, među njima i predstavnika udruga svih gardijskih brigada Hrvatske vojske.

Dogovoren je i okvirni protokol hodočašća. Naime, mimohod pripadnika udruga i mladeži krenut će od spomen obilježja ubijenim i nestalim braniteljima na ulazu u Bapsku i ići će do grobljanske crkve. U okviru događanja bit će održane i nogometne utakmice. Tako će padobranci spustiti loptu za vrijeme održavanja revijalne utakmice veterana Hajduka i Dinama, te nogometne selekcije Hrvata iz Vojvodine s domaćinom Hajdukom iz Bapske. Također, najavljeno je održavanje kulturno-umjetničkog programa, a zbor iz Novog sada pjevat će Zavjetnu molitvu za branitelje i himnu Gospe Bapske.

U suradnji s Hrvatskim željeznicama, vlak će voziti 8. rujna rano ujutro, a povratak će biti u kasnim popodnevnim satima.

Cilj cjelokupnog projekta je zajedništvo svih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, da se ujedine i pokažu jedinstvo.

Ukoliko postoji interes članova naše udruge molimo da se jave tajniku kako bih se organizirali radi putovanja.

TAJNIK
Ivan Bižanović

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Izaslanstva položila cvijeće i zapalila svijeće poginulim braniteljima u Zalužnici

Povodom 23. obljetnice VRA Oluja, odnosno povodom Dana oslobođenja, odnosno Dana zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Otočca, praćeno izaslanstvom policije, braniteljskih udruga, političkim strankama i građanstvom, također je položilo cvijeće i zapalilo svijeće kod spomenika palim braniteljima u Zalužnici.

Nadahnuti govor održao je pukovnik Franjo Janković, dok je službu riječi održao sinački župnik vlč. Andrija Kekić.

Posted in Uncategorized, Vijesti | Leave a comment

Za Oluju položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod spomenika palim braniteljima

Povodom 23. obljetnice VRA Oluja, odnosno povodom Dana oslobođenja, odnosno Dana zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Otočca je nakon svete mise u crkvi Presvetog Trojstva, koja je bila posvećena domovini i palim braniteljima, kod spomenika u gradskom parku položilo cvijeće i zapalilo svijeće. Izaslanstvu se pridružila policija, braniteljske udruge, ne samo s područja Gacke već i iz Hrvatskog primorja, političke stranke te građanstvo.

Posted in Uncategorized, Vijesti | Leave a comment

Čestitka za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Prije 23 godine Hrvatska vojska i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobodili su najveći dio do tada okupiranog područja Republike Hrvatske. Time su otvorili vrata konačnoj uspostavi mira u našoj Domovini i čitavoj regiji.

S ponosom i zahvalnošću mislimo na sve sudionike „Oluje“, posebno na pale hrvatske branitelje. S poštovanjem mislimo i na sve ljude kojima je rat donio stradanje i bol.

Svim stanovnicima Grada Otočca, svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i obiteljima smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata srdačno čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23.obljetnicu vojno redarstvene operacije “Oluja”.

UPRAVNI ODBOR

27.godina od pogibije Dragana Šepca

U povodu dvadesetisedme godišnjice pogibije policijskih službenika, mladog policajca Dragana Šepca,koji vršeći dužnost, obrane Domovine biva podmuklo iz zasjede „Martićevih“ terorista hicima iz snajperske puške ubijen, brat Mirko Šepac, izaslanstvo Policijske postaje Otočac predvođeno načelnikom Stjepanom Dujmovićem i suradnicima i preživjelim policajcem Tomom Šporčićem, izaslanicom PU Ličko-senjske Dubravkom Rukavina, predsjednikom Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“ Tomislavom Majetić sa suradnicima, predsjednikom udruge iz Domovinskog rata “Glavičica” Zdravkom Oreškovićem, i ostalim građanima danas, 25.srpnja položili su cvijeće i zapalili svijeće na mjestu pogibije na Špilniku, Šajnerici kraj Otočca.

Svima nam je poznata uloga i zadaća policije danas i u doba političkih prekretnica i stvaranja neovisne i suverene Države Hrvatske, kada je hrvatska policija kao mlada organizacija, u to vrijeme jedina legalna oružana formacija, novačila i popunjavala svoje redove u koje su mnogi mladići poput smrtno stradalog Dragana Šepca , bezuvjetno ulazili.

Dragovoljnim ulaskom u sustav i izvršavanjem svih zadaća mnogi od nas nisu znali hoće li se vratiti iz službe, pa su tako i prije 27. godina, dakle 25. srpnja 1991. godine, policijska ophodnja u sastavu pokojni Dragan Šepac i još uvijek aktivni pripadnik PU Ličko – senjske, PP Otočac Tomo Šporčić upućeni u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na uobičajenu trasu kretanja i postupanja. No, toga dana u večernjim satima u 20,20 sati nakon što su došli na mjesto današnjeg spomen obilježja službenim policijskim vozilom i tek što su izašli iz vozila na njih je iz zasjede na podmukao i okrutan način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja od strane paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“, Martićeve milicije.

To kišno večer već prvi hitci pogodili su i usmrtili Dragana Šepca, dok je drugi član ophodnje, Tomo Šporčić samo sretnom slučajnošću uspio izbjeći smrtnu opasnost i izvući se iz okruženja i dojaviti u Policijsku postaju navedeni događaj. Nakon što se saznalo što se zapravo dogodilo i da je u okruženju ostao policajac i policijsko vozilo, angažirana je Specijalna jedinica policije sa svoja dva voda iz Sinca i Gospića radi eventualnog uhićenja počinitelja, izvlačenja tijela i vozila, te osiguranja mjesta događaja pri vršenju očevida.

Sačuvati sjećanje na žrtve Otočca, njegovo stradanje i stradanje cijeloga našeg naroda smisao je današnjega dana i prisjećanja na našeg kolegu Šepca . Svi ćemo biti žrtve Otočca ukoliko istinu o Otočcu i Gackoj dolini prekriju poluistine, neistine i laž.

Nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili Dragan i Tomo. Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku – rekao je tajnik Udruge PJP Sokolovi Ivan Bižanović .

Nesmijemo zaboraviti da je iz naših redova Posebne jedinice policije iz Sinca u 1.Gardijsku brigadu Tigrovi, centar Erdut otišao i Mirko Rožman koje je također poginuo na današnji dan – kazao je Tomislav Majetić.

Službu riječi i odriješene govorio je mons.mr.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki.

Mirko Rožman – poginuo u Erdutu na današnji dan

Na današnji dan, 25. srpnja, 1991. godine, izvršen je prvi izravni napad sa teritorija Republike Srbije na Republiku Hrvatsku na malo mjesto Erdut. U tom napadu poginula su šestorica hrvatskih branitelja pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a 19 ih je ranjeno. Tom prilikom poginuo je i MIRKO ROŽMAN kolega koji je stasao u našoj postrojbi MUP-a PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, a koji je poslije otišao u 1.gardijsku brigadu Tigrove.

Nikada ne zaboravimo njegovu žrtvu i odajmo počast onima koji nisu žalili darovati ono najvrijednije što su imali za ono najsvetije čemu su težili neovisnu, slobodnu Hrvatsku. Zastanimo na trenutak u mislima. Nije lako živjeti poslije smrti voljenih. Mi živimo taj život za njih, zahvaljujući suborcima poput Mirka. Živimo ga tako da na sam spomen poštenja, ljubavi i hrabrosti, naša djeca, naša hrvatska mladost, naša budućnost – pomisle i sjete se poginulih i njihove žrtve koja je utkana u temelje slobode, poštenja, mira i dostojanstva ove nam jedine Hrvatske.

Sve nas, žrtva naših heroja hrabri, naši nas mrtvi obvezuju, da štitimo domovinske ideale i vrednote zbog kojih su oni svoje živote dali, za slobodu budućih pokoljenja Hrvata i za Neovisnost Republike Hrvatske.

Vječna im hvala i slava !

TAJNIK
Ivan Bižanović