Sretan Božić i uspješna 2021.godina

Vama, Vašim obiteljima i najmilijima sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu i zdravljem ispunjenu Novu 2021. godinu

Još malo i privesti ćemo kraju ovu nadasve izazovnu i turbulentnu 2020.godinu.

Bez obzira na razna ograničenja nismo klonuli duhom, te se nadam da će nam Nova godina vratiti sva ona lijepa i nezaboravna druženja.

UPRAVNI ODBOR

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

IN MEMORIAM – Mate Kostelac “Maljutka”

Dana 14.studenog obilježavamo 29.godišnjicu stradavanja Mate Kostelca, zvanog “Maljutka”. Dužnost nam je njegovanja sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Tako s ponosom ističemo da je pokojni Mate upravo svoj put započeo u MUP-PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, osnovnu obuku prošao u Jedinici za posebne namjene Satnija Sinac. Poslije je Mate otišao u 1.GBR “Tigrove”.

Mate je dobio nadimak – kodno ratno ime “Maljutka” iz razloga što je na Trpinjskoj cesti ( Borovo naselje ) uništio s maljutkom veliki broj tenkova JNA. Mate je bio legenda, svi su ga voljeli i sa svakim je bio dobar, a pred sam pad Vukovara je poklopio neku kornjaču sa vezom. Treba napomenuti da se ose i maljutke nisu mogle koristiti u samom gradu nego van grada, zato je pokojni Mate postao JUNAK trpinjske ceste koji je uništio i onesposobio veliki broj tenkova. Na kraju i sam pogođen u glavu na današnji dan je poginuo.

Ponosni smo na našeg Matu jer je iz Otočca ( Prozora ). Svi ga se rado sjećamo i čuvamo herojsku uspomenu na njega. Mate je junak Domovinskog rata, a kada je poginuo imao je samo 23 godine.

Neka mu je vječna slava i hvala, i laka hrvatska gruda !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Obilježena godišnjica pogibije trojice hrvatskih branitelja u Starom Selu

13.listopada svake godine prisjećamo se stradanja pripadnika postrojbe voda Vojne policije Otočac. Tog maglovitog jutra 1991.godine u akciji kodnim imenom “Drenjula” svoje živote na Oltar domovine u Starom Selu položili su vojni policajci: Tomo Dujmović i Mate Devčić, te Petar Rožman član Narodne zaštite.

I zato je red da ih se prisjetimo i zato je naša dužnost da se tih dana sjećamo, da se nikada ne bi zaboravilo i da se to nikada ne bi ponovilo.

Neka im je vječna slava i hvala !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Obilježavanje Dana policije u Otočcu

U povodu Dana policije u Otočcu, u utorak 29.rujna 2020.godine obilježiti će se Dan policije prema slijedećem rasporedu:

U 08,30 sati – odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije kod Spomenika braniteljima Domovinskog rata,

U 09,00 sati – Sveta misa zadušnica za poginule policijske službenike u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu

Pozivnicu za Udrugu poslao je Načelnik PP Otočac Stjepan Dujmović.

Molimo članove Udruge koji su u mogućnosti da se odazovu poštujući propisane mjere Covid-19.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistricu

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH, organizira  i ove godine sudjelovanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada i članova njihovih obitelji na 28. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici dana, 04. listopada (nedjelja) 2020. godine.

S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom COVID-19 ukupan broj sudionika znatno je smanjen, te je iz svake županije predviđen  put za najviše 15 hodočasnika. Molim sve da vode računa da se na hodočašće ne pozivaju rizične skupine- osobe starije životne dobi i oboljeli od kroničnih bolesti. 

Napominjem da neće biti organiziranog toplog obroka nakon sv. mise,  već će biti podijeljeni paketi s hranom.

Prijevoz hodočasnika organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja.  Molim sve zainteresirane  u udruge (njihove članove) da se jave najkasnije do 29. rujna 2020.na telefon 053/575-377 od 7,00  do 15,00 sati ili neposredno u PJ Gospić, Kaniška 10  i to na  način da pripreme svoje osnovne podatke ( ime, prezime, datum rođenja, OIB i kontakt telefon te naziv Udruge).  

Neće biti zajedničkog ulaska ešalona ( zastava i pješačkog) na prostor crkve na otvorenom.

Koordinator puta :

Dubravka Valčić Uzelac

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Čestitka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Prije 25 godina na kninskoj tvrđavi ponosno je zavijorila hrvatska zastava, a mi se danas prisjećamo oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ona je simbol zajedništva i junaštva, pobjede i nade. Simbol naše borbe za neovisnost, mir i slobodu, prava svih hrvatskih građana na sigurnu budućnost.

Domovinski rat temelj je naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobjedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspjehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s vjerom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost.

S ponosom istaknimo hrvatske zastave na kuće i pokažimo da je 5. kolovoza datum kojeg Hrvatska treba istinski slaviti kao jedan od najvećih dana u borbi hrvatskog naroda za njegovom državnom nezavisnošću kroz dugu povijest.

Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – obljetnicu Oluje, velike hrvatske pobjede u Domovinskom ratu kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske i stvoreni uvjeti za trajan mir, slobodu i dugo sanjanu neovisnost Domovine.

PREDSJEDNIK
Tomislav Majetić

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Program proslave Oluje u Gackoj

 5. kolovoza je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Velik je to i važan dan za Hrvatsku, veličanstven!

I ove godine Grad Otočac organizira obilježavanje ovog dana, ali u skladu s aktualnom epidemijskom situacijom. Stoga preporuča gradovima, općinama i brojnim udrugama, koje će doći u Otočac i Zalužnicu, odnosno posjetiti druga mjesta, da se organiziraju u primjerenom broju.

Sam program obilježavanja će proteći:

  • 9:15 sati – paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u gradskom parku;
  • 10 sati – paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u Zalužnici.
  • 10:30 sati – paljenje svijeća kod Spomen ploče na Domu u Sincu gdje je osnovana Posebna jedinica policije – specijalna jedinica.
Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

29.godišnjica pogibije kolege Dragana Šepca

25.srpnja je dan koji nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili pokojni Dragan i još aktivni policajac Tomo Šporčić . Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku.

Svijeću na mjestu pogibije zapalio je tajnik udruge Ivan Bižanović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Nakon 29.godine pogibije – u spomen na Slavka Cetinjanina


I ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko od Otočca. 

Članovi Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“, na 29.obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata u Gackoj dolini Slavka Cetinjanina, kod spomenika u Brlogu, dana 19.srpnja su zapalili svijeće i to predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Kolak i tajnik Ivan Bižanović.

Tog kobnog dana, 19. srpnja 1991. godine prema terorističkom planu srpskog agresora u 21,15 sati iz zasjede na križanju državne ceste Otočac-Žuta Lokva i županijske ceste prema Drenovu Klancu izvršen je oružani napad na policijsku ophodnju od strane skupine pripadnika paravojnih formacija srpskog agresora, kojom prilikom je na mjestu ubijen pričuvni policajac, 28-godišnji Slavko Cetinjanin.

” Kad god dođe ovaj dan za mene je uvijek posebno težak jer mi se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragično zbivanje. Spominjući se danas poginulog hrvatskog redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome.

Neka ova smrt bude opomena svima da je hrvatska zemlja nastala na prolivenoj krvi mnogih i da nikome nije ponuđena kao tržišno blago probitka i politikanstva.

U vremenu u kojem se kradu svetinje naše povijesti, uništavaju hramovi srca i obitelji, pustoši budućnost i stvaraju prazna ognjišta, znajmo prepoznati gdje je život i što nam je činiti da ga bude – kazao je Ivan Bižanović, tajnik Udruge Posebne jedinice policije, umirovljeni glavni policijski inspektor.

U duhu vjere zajedno smo se pomolili Bogu – gospodaru života i smrti – upućenu za pok. Slavka i za sve naše branitelje koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sudjelovanje u projektu “Braniteljski lokaliteti u RH”

Dana, 13.srpnja 2020. godine sastanak je održao Glavni odbor i predsjedništvo Udruge PJP „Sokolovi – 1991“ a poradi dopisa Grada Otočca za dostavom podataka i materijala za potrebe sudjelovanja u projektu „Braniteljski lokaliteti – obilježavanje svih braniteljskih lokaliteta u RH „ . Nositelj Projekta je Specijalna jedinica policije PU Varaždinske „RODA“ realizacijom ovog projekta za Varaždinsku županiju, dobila je potporu Ministarstva branitelja RH da svoj projekt nastavi i proširi na cijelu državu i da objedine sve lokalitete. Tako će braniteljski lokaliteti biti vidljivi na karti i ostati zabilježeni i vidljivi na karti i dostupni široj javnosti . Svaki prijavljeni lokalitet biti će označen GPS koordinatama na karti i svaki će dobiti svoj QR kod koji će biti postavljen i svima dostupan.

Udruga Posebne jedinice policije „Sokolovi“  – specijalne policije koja njeguje i čuva od zaborava povijest stradavanja RH dostavljamo podatke za naše članove koji su s nama krenuli 1991 godine u Sincu ( Otočac) a neki poslije završili u Specijalnom policiji „Tigrovi“.

Poginuli:

Mario Orešković , poginuo 17.9.1991. prilikom osvajanja vojarne JNA“ Vladimir Četković „ u Otočcu

Mirko Rožman, poginuo u Erdutu 25.7.1991.

Mate Kostelac, poginuo u Vukovaru 14.11.1991.

Pera Šnjarić, poginuo u Čanku ( na Dumanu)

Željko Marković, poginuo u Brlogu ( kod Šušnjić gaja) 1991.

Cilj ovog projekta da na jednom mjestu, na jednoj karti budu obilježeni svi lokaliteti u RH vezani uz Domovinski rat, poginule i stradale civile i branitelje, ratne postrojbe, lokalitete od posebnog značaja, masovne grobnice i ostale stvari važne za stvaranje RH. Krajnji korisnici će iz udobnosti svog doma moći pregledavati kartu, pretragom GPS lokacije na svom mobitelu vidjet će što se nalazi u njihovoj blizini ili će skeniranjem QR koda na samom lokalitetu/objektu vidjeti više detalja o istom, ako se nalaze pored njega.

PS: Molimo sve članove koji su bili pripadnici Posebne jedinice policije Sinac a posjeduju neku dokumentaciju iz Domovinskog rata ( slike ili dopise ) da ustupe udruzi kako bih mogli kompletirati dokumentaciju za pisanje Spomenice o postrojbi.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj