Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja provoditi preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata tijekom srpnja i kolovoza.

Planirani termini pregleda u Općoj bolnici Gospić su 27. srpnja i 31. kolovoza.

Zainteresirani se mogu prijaviti Područnom odjelu Ministarstva hrvatskih branitelja u Gospiću od 7 do 15 sati bilo telefonom bilo elektroničkom poštom dubravka.valincicuzelac@branitelji.hr  u Gospiću ili slavka.gerovac@branitelji.hr u Otočcu.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Županijsko Priznanje našoj udruzi za izniman doprinos u očuvanju trajnih vrijednosti žrtava i dostojanstva Domovinskog rata na području Ličko-senjske županije

Povodom Dana ličko-senjske županije, na svečanoj sjednici Županijske skupštine je u četvrtak 23.svinja 2024.godine dodijeljeno Priznanje Udruzi posebne jedinice policije iz Domovinskog rata ‘Sokolovi 1991.’ Sinac za izniman doprinos u očuvanju trajnih vrijednosti žrtava i dostojanstva Domovinskog rata na području Ličko-senjske županije.

Priznanje je iz ruku predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja primio zamjenik predsjednika Udruge Milenko Kovačić.

Evo i obrazloženja za dodjelu Priznanja:

Udruga posebne jedinice policije iz Domovinskog rata ‘Sokolovi 1991’ Sinac osnovana je 2011. godine i od tada do danas aktivno djeluje na zaštiti i promicanju interesa članova Udruge te na čuvanju uspomena na Domovinski rat i herojska djela, zaštiti časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu, promicanju socijalnih, pravnih, nacionalnih, strukovnih, informacijskih, športskih, kulturnih interesa, bez stjecanja dobiti.

Udruga se pojavljuje i zastupljena je na svim događanjima i obljetnicama, obilježavanjima stradanja pripadnika Hrvatske vojske i policije.

Organizirala je više okruglih stolova na temu branitelja i braniteljskih pitanja, tribina i skupova gdje su pozivani eminentni sugovornici iz svih područja značajnih za braniteljska prava.

Udruga surađuje sa s nadležnim državnim tijelima, institucijama i drugim državnim ustanovama s ciljem rješavanja i ostvarivanja interesa članova Udruge i svih branitelja i invalida Domovinskog rata.

U rad Udruge uključeni su članovi od kojih su neki u mirovini, ali i članovi koji su aktivni u policiji i Hrvatskoj vojsci, a među njima je i brigadir Marin Kostelac, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, kao i službenici-policijski savjetnici u Policijskoj upravi ličko-senjskoj i Policijskoj postaji Otočac.

U suradnji s Mjesnim odborom Sinac i Udrugom veterana Domovinskog rata Brodosplit, Udruga je inicirala izgradnju spomen – obilježja braniteljima Sinca « SVAKI NAROD SVOME ZAVIČAJU, RAJ SAGRADI NAJPRIJE KROZ GROBOVE ».

Spomen-obilježje svečano je 15. srpnja 2023. godine otkrio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s obiteljima poginulih branitelja mještana Sinca, uz nazočnost župana Ernesta Petrya, gradonačelnika Gorana Bukovaca, članova udruga iz Domovinskog rata, mnogobrojnih uzvanika i mještana Sinca. Otkrivanje spomenika uveličala je Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj. Nakon svečanog otkrivanja spomen-obilježja odana je počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Izgradnju spomenika financiralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja uz financijsku potporu Ličko-senjske županije. Najzaslužniji za cijeli projekt je bio dugogodišnji tajnik Udruge Ivan Bižanović koji je postao i njen novi predsjednik.

Izgradnjom spomen-obilježja ostvaren je cilj i zalaganje Udruge u očuvanju trajnih vrijednosti žrtava i dostojanstva Domovinskog rata.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Otkrivena spomen ploča prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata

Dana 29.06.2024. godine na gradskom groblju Sv.Roka u Otočcu u 11 sati, u organizaciji UHDDR-a Otočac otkrivena je spomen ploča na grobnici pokojnoj Marini Banić, rođ. Kranjčević. Majka Zorka majka Marine otkrila je spomen ploču na trajno sjećanje Marine koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće a ubijena od strane tadašnje JNA vojske i četnika granatom.

Riječi molitve govorio je pop Ante Luketić župni vikar koji je i blagoslovio grob.

Prigodno su se obratili i predsjednik UHDDR-a Otočac Dražen Kostelac, ratni zapovjednik obrane Otočca umirovljeni pukovnik Davor Peitl, te dr.sc. Joso Brajković predsjednik Kriznog štaba Općine Otočac i predsjednik Izvršnog vijeća Općine koji je u svom emotivnom govoru prisjetio se ratnih događanja i stradavanja pokojne Marine.

Članovi mnogih braniteljskih udruga iz Otočca zapalili su svijeće i poklonili se na grobu pokojne Marine, a među izaslanstvom bio je i naš predsjednik Ivan Bižanović.

Okupljeni građani na otkrivanju spomen ploče Marini Banić rođ.Kranjčević.

Sretan Uskrs!

Uskrs je najveći i najradosniji kršćanski blagdan kojim se slavi pobjeda Isusa Krista, pobjeda života nad smrti!
Neka svima nama ovaj blagdan probudi vjeru u Božje milosrđe, povrati mir i međusobno razumijevanje!

Sretan i blagoslovljen Uskrs želimo svim članovima Udruge kao i građanima Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

Dodijeljena sredstva Županije za financiranje Programske podrške našoj udruzi

Dana 28.03.2024.godine u Gospiću su u Ličko-senjskoj županiji dodijeljena financijska sredstva Programske podrške udruga proizašlim iz Domovinskog rata.

Našoj udruzi odobrena su namjenska sredstva u iznosu od 3.300,00 EUR-a

Hvala županu Petryu i dožupanici Jasni Orešković- Brkljačić na brizi o braniteljima, invalidima, djeci poginulih branitelja, udovicama što pomažu rad Udruga.

Hvala i Pročelnici gospođi Dubravki Rukavina za dobru suradnju sa našom Udrugom.

Potpore za samozapošljavanje

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje u ovoj godini. Radi se o davanju novčane potpore u svrhu samozapošljavanja pokretanjem vlastite samostalne djelatnosti u samoopskrbnome poljoprivrednom gospodarstvu, obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, obrtu, trgovačkom društvu ili drugoj samostalnoj profesionalnoj djelatnost (slobodna profesija, ustanova ili dr.).

Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom.

Potpora iznosi do najviše 12.000 eura, ona  je jednokratna i nepovratna ako se namjenski utroši u skladu s poslovnim planom i troškovnikom.

Zaprimanja zahtjeva po ovom pozivu traje do 9. travnja, a svi zahtjevi bit će riješeni najkasnije do kraja  godine.

Tekst javnog poziva i pripadajući obrasci mogu se pronaći na sljedećoj poveznici: https://branitelji.gov.hr/o-ministarstvu-15/javne-rasprave/javni-pozivi/aktualni-javni-pozivi/919

Članarina za 2024 godinu

Članarina za 2024.godinu ostaje ista, a i Skupština je potvrdila isti iznos članarine.

Dakle svaki član neka popuni uplatnicu kako je navedeno u ovom oglednom primjerku, jer iste uplatnice neće slati na kućne adrese nego putem web stranice i WhatsApp grupe.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Predan godišnji financijski izvještaj o primicima i izdacima FINA-i

Održana izborna Skupština udruge

Dana 22.siječnja 2024.godine s početkom u 17,00 sati u Hotelu Zvonimir u Otočcu održana je redovna izborna Skupština udruge. Uz prihvaćanje dnevnog reda i izbor radnog predsjedništva i izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika imenovano je izborno povjerenstvo. Podnesena su izvješća o radu Udruge između dviju Skupština.

Pristupilo se razrješenju predsjednika, te članova Predsjedništva i Nadzornog odbora, te se pristupilo izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i tajnika udruge.

Za predsjednika izabran je Ivan Bižanović, zamjenik predsjednika je Milenko Kovačić a tajnik udruge je Tomislav Majetić.

Pristupilo se izmjenama Statuta udruge, te je iznesen plan rada udruge na 2024.godinu.

Redovna izborna Skupština udruge

U ponedjeljak 22.siječnja 2024.godine s početkom u 17,00 sati, u Hotelu Zvonimir u Otočcu održati će se izborna Skupština Udruge Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991” Sinac. Poziv članovima poslan je u WhatsApp grupi, tako da pismeni pozivi neće se slati.

Molimo članove da se odazovu i nastavimo zajedo dalje…