Čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja

Naša Domovina s ponosom slavi dvadeset i šestu godinu pobjede!

Sjećanje nas vraća u vrijeme kada je Hrvatska vojska i policija je u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. „Oluja“ je simbol pobjede i nade, odlučnosti i hrabrosti, zajedništva i sloge.

Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima i policajcima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima.

Ključ svake pobjede i svakog uspjeha su ljudi, naši hrvatski branitelji, naši hrvatski vojnici i policajci. Spremni na odricanje i žrtvu, predani zadaći, postrojbi i domovini, svojim znanjem i sposobnostima pred dvadeset i šest godina izborili su slobodu i neovisnost.

Čestitamo vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Gradonačelnik Bukovac održao radni sastanak s predsjednicima braniteljskih udruga

Dana, 29.7.2021. godine u Vijećnici grada Otočca gradonačelnik Goran Bukovac održao je radni sastanak s predsjednicima braniteljskih udruga i ratnim zapovjednicima s područja Grada Otočca.

Razgovaralo se i dogovaralo oko obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2021. Tako je gradonačelnik prezentirao program za obilježavanje i to:

04.kolovoza 2021.

17,00 sati malonogometni turnir na igralištu u Ulici Bartola Kašića pokraj Kuglane Otočac ( prijave, broj ekipa, nagrade)

Zvonimir Tonković – glazbeni dio programa, okrijepa za sudionike u programu. Karlo Kostelac – voditelj programa.

05.kolovoza 2021.

08,00 – Prijem kod gradonačelnika

09,00 – Sveta misa u župi Presvetog Trojstva Otočac, odlazak do spomenika braniteljima

10,00 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Otočcu. Otočki graničari nose vijenac., mirozov (DVD Otočav), molitva župnika – mons.Tomislava Šporčića, paljenje svijeća, odlazak prema Zalužnici

10,45 – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja u Zalužnici, molitva župnika – vlč.Andrije Kekića…

12,30 Ručak u Gradskom parku

13,00 – 16,00 – prigodni program ( TS Patrioti/ klapa, i izložba nikad viđenih ratnih fotografija).

Biti će pozvani: Grad Senj, Crikvenica, NOvi Vinodolski, Rab, Općina Brinje, Vrhovine i Vinodol, PP Otočac, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Otočca:

HVIDRA Otočac, Braniteljska udruga “Glavičica” ŽP UHDDR LSŽ Otočac, Braniteljska udruga “Naši korjeni Kuterevo” Udruga 133.brigade ZNG, Udruga Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991” Sinac, IPA – Međunarodno policijsko udruženje – RK IPA Ličko-senjska. Ratni zapovjednici: Ivica Brajković, Franjo Janković, Davor Peitl, Drago Bilović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Mirko Rožman – poginuo u Erdutu na današnji dan

Dana, 25. srpnja, 1991. godine, izvršen je prvi izravni napad sa teritorija Republike Srbije na Republiku Hrvatsku na malo mjesto Erdut. U tom napadu poginula su šestorica hrvatskih branitelja pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a 19 ih je ranjeno. Tom prilikom poginuo je i MIRKO ROŽMAN kolega koji je stasao u našoj postrojbi MUP-a PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, a koji je poslije otišao u 1.gardijsku brigadu Tigrove.

Nikada ne zaboravimo njegovu žrtvu i odajmo počast onima koji nisu žalili darovati ono najvrijednije što su imali za ono najsvetije čemu su težili neovisnu, slobodnu Hrvatsku. Zastanimo na trenutak u mislima. Nije lako živjeti poslije smrti voljenih. Mi živimo taj život za njih, zahvaljujući suborcima poput Mirka. Živimo ga tako da na sam spomen poštenja, ljubavi i hrabrosti, naša djeca, naša hrvatska mladost, naša budućnost – pomisle i sjete se poginulih i njihove žrtve koja je utkana u temelje slobode, poštenja, mira i dostojanstva ove nam jedine Hrvatske.

Sve nas, žrtva naših heroja hrabri, naši nas mrtvi obvezuju, da štitimo domovinske ideale i vrednote zbog kojih su oni svoje živote dali, za slobodu budućih pokoljenja Hrvata i za Neovisnost Republike Hrvatske.

Vječna im hvala i slava !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Policajac Dragan Šepac poginuo na današnji dan prije 30.godina

U povodu tridesete godišnjice pogibije policijskih službenika, mladog policajca Dragana Šepca koji vršeći dužnost, obrane Domovine biva podmuklo iz zasjede „Martićevih“ terorista hicima iz snajperske puške ubijen, tajnik Udruge Posebne jedinice Policije “Sokolovi” Ivan Bižanović u ime svih pripadnika udruge položio je cvijeće i zapalio svijeće na mjestu pogibije na Špilniku, Šajnerici kraj Otočca.

Svima nam je poznata uloga i zadaća policije danas i u doba političkih prekretnica i stvaranja neovisne i suverene Države Hrvatske, kada je hrvatska policija kao mlada organizacija, u to vrijeme jedina legalna oružana formacija, novačila i popunjavala svoje redove u koje su mnogi mladići poput smrtno stradalog Dragana Šepca , bezuvjetno ulazili.

Dragovoljnim ulaskom u sustav i izvršavanjem svih zadaća mnogi od nas nisu znali hoće li se vratiti iz službe, pa su tako i prije 30. godina, dakle 25. srpnja 1991. godine, policijska ophodnja u sastavu pokojni Dragan Šepac i još uvijek aktivni pripadnik PU Ličko – senjske, PP Otočac Tomo Šporčić upućeni u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na uobičajenu trasu kretanja i postupanja. No, toga dana u večernjim satima u 20,20 sati nakon što su došli na mjesto današnjeg spomen obilježja službenim policijskim vozilom i tek što su izašli iz vozila na njih je iz zasjede na podmukao i okrutan način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja od strane paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“, Martićeve milicije.

To kišno večer već prvi hitci pogodili su i usmrtili Dragana Šepca, dok je drugi član ophodnje, Tomo Šporčić samo sretnom slučajnošću uspio izbjeći smrtnu opasnost i izvući se iz okruženja i dojaviti u Policijsku postaju navedeni događaj. Nakon što se saznalo što se zapravo dogodilo i da je u okruženju ostao policajac i policijsko vozilo, angažirana je Specijalna jedinica policije sa svoja dva voda iz Sinca i Gospića radi eventualnog uhićenja počinitelja, izvlačenja tijela i vozila, te osiguranja mjesta događaja pri vršenju očevida.

Sačuvati sjećanje na žrtve Otočca, njegovo stradanje i stradanje cijeloga našeg naroda smisao je današnjega dana i prisjećanja na našeg kolegu Šepca . Svi ćemo biti žrtve Otočca ukoliko istinu o Otočcu i Gackoj dolini prekriju poluistine, neistine i laž.

Nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili Dragan i Tomo. Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku – rekao je tajnik Udruge PJP Sokolovi Ivan Bižanović , glavni policijski inspektor u mirovini.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Nakon 30.godina pogibije – u spomen na Slavka Cetinjanina

I ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko od Otočca. 

Članovi Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“, na 30.obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata u Gackoj dolini Slavka Cetinjanina, kod spomenika u Brlogu, dana 19.srpnja su zapalili svijeće uz rodbinu, gradonačelnika sa suradnicima, policiju, vatrogasce i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i tajnik naše udruge Ivan Bižanović.

Tog kobnog dana, 19. srpnja 1991. godine prema terorističkom planu srpskog agresora u 21,15 sati iz zasjede na križanju državne ceste Otočac-Žuta Lokva i županijske ceste prema Drenovu Klancu izvršen je oružani napad na policijsku ophodnju od strane skupine pripadnika paravojnih formacija srpskog agresora, kojom prilikom je na mjestu ubijen pričuvni policajac, 28-godišnji Slavko Cetinjanin.

” Kad god dođe ovaj dan za mene je uvijek posebno težak jer mi se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragično zbivanje. Spominjući se danas poginulog hrvatskog redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome.

Neka ova smrt bude opomena svima da je hrvatska zemlja nastala na prolivenoj krvi mnogih i da nikome nije ponuđena kao tržišno blago probitka i politikanstva.

U vremenu u kojem se kradu svetinje naše povijesti, uništavaju hramovi srca i obitelji, pustoši budućnost i stvaraju prazna ognjišta, znajmo prepoznati gdje je život i što nam je činiti da ga bude – kazao je Ivan Bižanović, tajnik Udruge Posebne jedinice policije, umirovljeni glavni policijski inspektor.

U duhu vjere zajedno smo se pomolili Bogu, a riječi molitve uputio je vlč.Ivica Miškulin – gospodaru života i smrti – upućenu za pok. Slavka i za sve naše branitelje koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

Obitelj pokojnog Slavka Cetinjanina

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, predsjednik Gradskog vijeća Tono Ostović

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

Smirivanjem epidemiološke situacije stekli su se uvjeti za nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja.

Pregledi hrvatskih branitelja s područja Ličko-senjske županije  obavljati će se, kao i ranijih godina u Općoj bolnici Gospić, prema s bolnicom unaprijed dogovorenim terminima.

Hrvatski se branitelji na preglede naručuju u Područnom odjelu MHB Gospić osobno ili putem telefona na broj 053 575 377

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje zapošljavanja i za proširenje postojeće djelatnosti u 2021. godini

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je:Javni poziv za dodjelu potpora za proširenje postojeće djelatnosti u 2021. godiniJavni poziv za dodjelu potpora za poticanje zapošljavanja u 2021. godini Oba Javna poziva bit će otvorena u razdoblju od 17. svibnja do 15. lipnja 2021. godine.

Tekst javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva i popratnih priloga, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, a sve dodatne i valjane informacije i obrasce zainteresirani mogu dobiti i u Područnom odjelu Ministarstva u Gospiću, Kaniška 10 osobno, putem telefona broj 053575377 ili na e mail: gospic@branitelji.hr.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Javni poziv za sufinanciranje pripremnog tečaja za polaganje državne mature ili razredbenog ispita

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2021./2022. za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu HRVI iz Domovinskog rata, djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita odnosi se na povrat sredstava do iznosa od najviše 2.000 kuna, a koje je polaznik pripremnog tečaja uplatio pravnom subjektu ovlaštenom za obavljanje djelatnosti – organizatoru pripremnog tečaja.

Javni poziv ostaje otvoren do 9. srpnja ove godine – obavještavaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sretan Uskrs !

Povodom blagdana Uskrsa, svim članovima upućujemo najiskrenije čestitke sa željom da vam dani Uskrsa budu ispunjeni ljubavlju, toplinom i radošću.

Neka vam je čestit i blagoslovljen Uskrs !

UPRAVNI ODBOR

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Obilježena 30. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

Dostojanstveno i u skladu s važećim epidemiološkim mjerama uz sukcesivan dolazak delegacija, danas je na Plitvicama odana počast Josipu Joviću i obilježena 30. obljetnica akcije „Plitvice“.Uz članove obitelji Jović, žrtvi Josipa Jovića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poklonili su se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovićizaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević, potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja, Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova te Mariom Banožićem, ministrom obrane.Polaganju vijenaca i paljenju svijeća također su prisustvovali i Anita Pocrnić-Radošević, saborska zastupnica, admiral Robert Hranj, načelnik GS OS RH, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke, Jakob Bukvić, načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Zoran Zdunić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske, Darko Milinović, Ličko-senjski župan  i Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička Jezera, kao i predstavnici udruga koje su sudjelovale u akciji „Plitvice“ i to: Udruge ATJ Lučko 90 Darko Lutring, Mario Špekuljuk, Božo Krajina, Udruge Tigar 90/91 Rakitje Petar Bajan, Nikola Županić, Ivan Bošnjak, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, Josip Dujmović, Rade Šuša, Udruge PJP Kumrovec 90 Miro Kralj, Frano Mlinarić i Petar Papac.

Pripadnik Udruge ATJ Lučko 90, Darko Lutring naglasio je danas na Plitvicama da sve prolazi, ali akcija „Plitvice“ ostaje kao trajni simbol početka Domovinskog rata, na što se nadovezao pripadnik Udruge Tigar 90/91 Rakitje Petar Bajan čiji je pripadnik bio i Josip Jović koji se zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova što organizira svake godine obilježavanje obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Pripadnik Udruge PJP Kumrovec 90 Miro Kralj, i sam sudionik akcije „Plitvice“, prisjetio se tog dana od prije 30 godina i rekao da se nažalost desilo ono najgore, smrtno je stradao kolega Josip Jović.

Prošlo je 30 godina od smrti Josipa Jovića, ali i od jedne hrabrosti koja je graničila s ludilom u to vrijeme, prema kojoj sve drugo u stvari blijedi. Jedan mali broj mladih ljudi neprofesionalaca, ne vičnih oružju, samo s dugim cijevima je došlo ovdje svjesni da mogu sresti puno jačeg neprijatelja i da mogu ovdje zauvijek ostati“ poručio je  Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i naglasio da je 31. ožujak 1991. godine početak povijesti, te se zahvalio svim braniteljima.

Maja Grba Bujević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, te i sama sudionica akcije „Plitvice“ kao liječnica koja je pružala pomoć ranjenim hrvatskim redarstvenicima, izjavila je da Hrvatski sabor treba njegovati i raditi na tome da su hrvatski redarstvenici i hrvatski vojnici ono najvrijednije što imamo jer su nam omogućili da smo danas svi zajedno ovdje i da stvaramo novu i modernu Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u ime Vlade Republike Hrvatske i svih ministara koji su bili danas na Plitvicama izrazio svoju zahvalnost i poštovanje za slobodu koju su branitelji osigurali hrvatskom narodu, te poručio da će uvijek s dignitetom i posebnom pažnjom voditi računa o hrvatskim braniteljima.

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović izjavio je da danas kada obilježavamo 30. godišnjicu pogibije Josipa Jovića se trebamo prisjetiti svih koji su položili život na Oltar Domovine.

Kako bi od zaborava sačuvali doprinos koji je policija imala u obrani i oslobađanju Domovine, Udruga specijalne jedinice „Grom“ karlovačke županije i Atletski klub Plitvice organizirali su 11. memorijalni ultramaraton od Karlovca do Plitvica.
Trajanje ovog 87-kilometarskog, uglavnom noćnog maratona, čiji start je bio jučer u 22 sata u Karlovcu, je 14 sati neprekidnog trčanja ili hodanja, a njima su se u Grabovcu pridružili biciklisti Biciklističkog kluba Crna kraljica, te su pred spomen obilježjem Josipu Joviću odali počast.

Mnogi Josipovi suborci, branitelji i građani diljem Hrvatske prisjetili su se danas tog tragičnog događaja koji je duboko u svijesti hrvatskog naroda ostao zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“.

Nakon višestranačkih izbora 1990. godine i uspostave nove demokratske vlasti u RH, dio stanovništva srpske nacionalnosti nije htio prihvatiti takvu promjenu. Svoje nezadovoljstvo nisu iskazivali kroz legalne institucije, nego su nasilno, „balvan revolucijom“ započeli rušenje demokratski izabrane vlasti s ciljem stvaranja svoje “SAO Krajine” kao dijela „Velike Srbije“.

28. ožujka 1991. godine pripadnici „milicije SAO Krajine“ iz Knina zauzeli su područje NP Plitvička jezera i blokirali državnu cestu D-1, tada glavnu prometnicu između sjevera i juga Hrvatske.

Nakon što su srpski ekstremisti odbili zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da se povuku, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 30. ožujka 1991. godine donio je odluku o provedbi akcije „Plitvice“.

Iste večeri, nešto prije ponoći, prva specijalna postrojba Ministarstva unutarnjih poslova, Antiteroristička jedinica Lučko, zauzela je Koranski most na kojem su se već vijorile zastave SAO Krajine i Jugoslavije.

U ranim jutarnjim satima, 31. ožujka pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje spajaju se sa pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko i hrabro nastavljaju glavnom prometnicom prema hotelu Jezero.

Na pomoćnom pravcu, kako bi se dodatno osigurala uspješnost akcije, borbeno djeluju pripadnici Jedinice za posebne namjene Kumrovec.

Na glavnom pravcu djelovanja, nedaleko od plitvičkih hotela, pripadnici paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“, teroristi su na kolonu vozila s hrvatskim redarstvenicima iz zasjede iz obližnje šume otvorili žestoku pucnjavu iz dugog automatskog naoružanja, te su ispalili i tromblonsku minu koja je pogodila autobus pun hrvatskih redarstvenika, no na sreću mina nije eksplodirala.

Pod terorističkim rafalima, naši hrvatski policajci iskočili su iz autobusa i otvorili paljbu.

To hladno jutro, po gustoj magli i dubokom snijegu pružali su naši redarstvenici otpor, a najistureniji među njima, tada 22-godišnji Josip Jović, pogođen je iz pošte u nezaštićeni dio tijela.

Iako su vozilo hitne pomoći i sanitetski helikopter stigli u trenu, Josip nije uspio preživjeti do bolnice.

Tog Uskršnjeg jutra, prije 30 godina, Josipovo srce prestalo je kucati.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj