Okrugli stol za braniteljsku populaciju

U ponedjeljak će u 11 sati u velikoj dvorani KIC-a Gospić biti održan okrugli stol u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Ministarstva branitelja i Instituta Ivo Pilar po braniteljskoj tematici. Tema skupa je pod nazivom Komunikacija branitelja s donositeljima odluka u RH – primjeri dobre prakse iz SAD-a.

Strukturirani dijalog je u okviru projekta Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost.

Rezultate znanstvenih istraživanja predstavit će dr. Igor Mikloušić s Instituta Ivo Pilar i dr. Zlatko Begonja iz Sveučilišta Zadar.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Čestitka za Dan državnosti

30. svibnja trajni je spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora i na njegovu povijesnu ulogu u stvaranju i očuvanju hrvatske državnosti.

U mislima i molitvama prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su položili živote na oltar domovine kao i svih onih koji su doprinijeli izgradnji domovine i otvorili put prema slobodi i suverenosti Hrvatske.

Svim članovima udruge, svim državljanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti sa željom da zajedničkim radom i trudom stvaramo slobodno i prosperitetno društvo za sve građane, a osobito za generacije koje dolaze.

Tomislav Majetić, predsjednik

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Program povodom Dana državnosti 2022

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sufinanciranje troškova za maturu i prijemne ispite

U svrhu sufinanciranja troškova pripremnog tečaja za državnu maturu ili pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2022./2023.,Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2022./2023. za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu HRVI iz Domovinskog rata, djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Navedeni javni poziv otvoren je u razdoblju od 24. svibnja do 22. srpnja ove godine – obavještava Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Anketa o samozapošljavanju branitelja

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar je partner na EU projektu “Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost” (koordinator projekta: Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi; izvor financiranja: Europski socijalni fond).
U privitku ovoga e-maila nalazi se Poziv za sudjelovanje u istraživanju, gdje smo napisali što se planira raditi sa rezultatima ankete.


Glavni cilj ovog istraživanja je dobiti uvid u položaj u aktivnosti hrvatskih branitelja u dobi između 45 i 65 godina starosti kao i u njihove stavove i zadovoljstvo mjerama poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljske populacije. U ovoj anketi zainteresirani smo za branitelje koji žive u ovih 6 županija: Grad Zagreb, Varaždinska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija i Splitsko-dalmatinska županija.


Bilo bi nam drago kada biste, mogli potaknuti Vaše članove (putem e-mail liste) da se odazovu i ispune ovu anketu: https://forms.gle/21x3qzDHY5xuuL9E6
Anketa je, naravno, anonimna te procijenjeno vrijeme ispunjavanja je do 5 min. Klikom na gornji link otvara se anketni upitnik. Nakon pružanja traženih informacija ispitanik klikom na “SUBMIT/PODNESI” završava sa anketiranjem.


Svakako ste slobodni proslijediti ovu anketu i braniteljima koji se uklapaju u opis koji tražimo, a nisu (službeno) članovi Vaše udruge.


Na raspolaganju sam Vam za bilo kakve upite. Također, spreman sam u bilo kojem trenutku bilo gdje doći u Gradu Zagrebu te donijeti isprintane anketne upitnike (anketni upitnik ima 14-20 pitanja, u fizičkom obliku radi se o jednom papiru). Također, moj Institut ima i područni centar u Gospiću. 


Gore navedeni link od ankete, funkcionira i u aplikaciji whatsapp i sličnima (poput Viber, Messenger,…), tako da možete kopirati link i putem whatsapp aplikacije proslijediti braniteljima anketu (postupak ispunjavanja u prosjeku traje o. 90 sekundi). 

Antun Plenković

Research Administrator

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

Ivo Pilar Institute of Social Sciences

Marulićev trg 19

10000 Zagreb

Croatia

Tel: +385-1-4886814

GSM: +385-91-5483984

Antun.Plenkovic@pilar.hr

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sretan Uskrs!

Povodom blagdana Uskrsa, svim članovima upućujemo najiskrenije čestitke sa željom da vam dani Uskrsa budu ispunjeni ljubavlju, toplinom i radošću.

Neka vam je čestit i blagoslovljen Uskrs !

UPRAVNI ODBOR

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Odluka o izgradnji spomen obilježja poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Sincu

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Obilježena 31.obljetnica utemeljenja SJP – PJP u Sincu

Danas, 25. ožujka u Sincu, s početkom u 12,00 sati skromno je obilježena 31.obljetnica utemeljenja postrojbe Specijalne jedinice policije – PJP – Jedinice za posebne namjene kojom prigodom je postavljen vijenac na Spomen ploču na Zadružnom domu gdje je jedinica i djelovala, te zapaljene svijeće za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe.

Postrojba SJP bila je okosnica obrane Otočca i Gacke doline, osnovana pri tadašnjoj PU Gospić i djelovala u dvije satnije, od kojih je jedna bila smještena u Sincu a druga u Perušiću čije je djelovanje bilo od vrha Kapele do Gračaca.

Danas obilježavamo vrlo značajnu obljetnicu za našu postroju a to je 31.obljetnica utemeljenja naše postrojbe Posebne jedinice policije Sinac gdje je nas 98 pripadnika pohađalo i završilo osnovnu specijalističku obuku kako bi dalje nastavili u redovima hrvatske policije neki u specijalnoj policiji a neki u temeljnoj policiji. Valja se prisjetiti kako smo u ovoj zgradi Zadružnog doma bili smješteni i od ovuda poslije djelovali na samom početku Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti ni smrtno stradale i poginule kolege a među njima i heroja Domovinskog rata Matu Kostelac “Maljutku” koji je poginuo kao pripadnik 1.GBR “Tigrovi” u borbi na Trpinjskoj cesti u Borovom naselju – kazao je tajnik Ivan Bižanović.

Predsjednik Tomislav Majetić kazao je kako današnji dan izaziva posebne osjećaje i što znam koju bol i patnju smo proživljavali za ovo što danas imamo. Današnje druženje je kontakt čemu moramo težiti i u našoj budućnosti prvenstveno radi naraštaja koji ovdje stoluju i na neki način borave i prebivaju moraju znati što smo mi osobno uložili da bi danas imali samostalnu suverenu RH, u vremenima koja su teška svi moramo iznaći snage i volje i ono što smo uložili u prvim danima obrane države da to ovjekovječimo upravo ovakvim trenucima i da to prenesemo na naraštaje i ljude koji trebaju znati na koji način se država stvarala i kako je tko od nas i na koji način bio ugrožen. U samom startu bili su teški nagovještaji što će se s državom dešavati, iza ovog datuma vrlo brzo vidjeli smo što se je dogodilo na Plitvičkim jezerima gdje je i poginula prva žrtva također iz redova policije upravo to je nešto što i u narednom vremenu moramo poznavati i gajiti i vjerujem da ćemo svi u budućnosti znati cijeniti i na tom tragu i na tom putu biti ćemo neumorljivi – zaključio je Majetić.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sjećanja na davnu 1991.godinu

Dani prolaze ali sjećanja ne blijede. Tako je bilo 1991.godine na samom početku stvaranja hrvatske policije. Posebna jedinica policije – Jedinica za posebne namjene MUP-a RH imala je obuku i bila smještena u zadružnom Domu u Sincu na katu lijevo do bivšeg Matičnog ureda.

Obuke su obavljali 4 instruktora iz Zagreba, a naš zapovjednik je bio Nikola Pemper na slici u civilu. Uz njega je gospođa Milka Bižanović koja je rođena Žafran u Sincu i došla je sa svojom rođakinjom sada pokojnom Olgom iz Kanade, te je ista platila gajbu pive da se svi skupa počastimo.

Na slici su Ivica Atalić, Jure Hudorović, Nikola Cvitković, Milka Bižanović, Nikola Pemper, Josip Babić , Boris Orešković, Petar Mlinarić, Fabijan Matasić, Milan Orešković, Ivan Bižanović, Nikola Grahovac . Bogu hvala svi smo živi osim Borisa Oreškovića – Frankija koji je poginuo.

Hvala kolegi Fabi Matasiću na ustupljenoj fotografiji. Jako ih malo imamo jer tada nije bilo do slikanja nego do obrane Domovine, a tadašnji mobiteli bile su “ciglice” koje nisu slikale. Ako tko od kolega posjeduje još kakve fotografije molim da ih ustupi udruzi za arhivu.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Nastavlja se program besplatnih preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Planirani termini  preventivnih sistematskih pregleda u Općoj bolnici Gospić su 26. ožujka, 9. travnja i 23. travnja ove godine.

Prijave se obavljaju od 7 do 15 sati putem Ministarstva hrvatskih branitelja, PO Gospić.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo na besplatni preventivni sistematski pregled. Ako ste kao hrvatski branitelj iz Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana i nalazite se u teškoj socioekonomskoj i zdravstvenoj situaciji, ostvarujete pravo na besplatni preventivni sistematski pregled, ako navedeno pravo ne ostvarujete po drugoj osnovi.

Pregledi se obavljaju u svim županijama Republike Hrvatske, u općim i županijskim bolnicama, kliničkim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima te Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije.

Pregled obuhvaća:

  • laboratorijske pretrage (analiza krvi i urina)
  • EKG
  • RTG prsnih organa
  • internistički pregled
  • UZV abdomena
  • UZV prostate za muškarce
  • ginekološki pregled za žene (uključujući UZV dojki ili mamografiju i PAPA test).

Više informacija o besplatnim preventivnim sistematskim pregledima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata moguće je saznati u županijskim centrima Ministarstva hrvatskih branitelja. 053 575 377, Gospić, Kaniška 10

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj