Obilježena godišnjica pogibije trojice hrvatskih branitelja u Starom Selu

13.listopada svake godine prisjećamo se stradanja pripadnika postrojbe voda Vojne policije Otočac. Tog maglovitog jutra 1991.godine u akciji kodnim imenom “Drenjula” svoje živote na Oltar domovine u Starom Selu položili su vojni policajci: Tomo Dujmović i Mate Devčić, te Petar Rožman član Narodne zaštite.

I zato je red da ih se prisjetimo i zato je naša dužnost da se tih dana sjećamo, da se nikada ne bi zaboravilo i da se to nikada ne bi ponovilo.

Neka im je vječna slava i hvala !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Obilježavanje Dana policije u Otočcu

U povodu Dana policije u Otočcu, u utorak 29.rujna 2020.godine obilježiti će se Dan policije prema slijedećem rasporedu:

U 08,30 sati – odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije kod Spomenika braniteljima Domovinskog rata,

U 09,00 sati – Sveta misa zadušnica za poginule policijske službenike u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu

Pozivnicu za Udrugu poslao je Načelnik PP Otočac Stjepan Dujmović.

Molimo članove Udruge koji su u mogućnosti da se odazovu poštujući propisane mjere Covid-19.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistricu

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH, organizira  i ove godine sudjelovanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada i članova njihovih obitelji na 28. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici dana, 04. listopada (nedjelja) 2020. godine.

S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom COVID-19 ukupan broj sudionika znatno je smanjen, te je iz svake županije predviđen  put za najviše 15 hodočasnika. Molim sve da vode računa da se na hodočašće ne pozivaju rizične skupine- osobe starije životne dobi i oboljeli od kroničnih bolesti. 

Napominjem da neće biti organiziranog toplog obroka nakon sv. mise,  već će biti podijeljeni paketi s hranom.

Prijevoz hodočasnika organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja.  Molim sve zainteresirane  u udruge (njihove članove) da se jave najkasnije do 29. rujna 2020.na telefon 053/575-377 od 7,00  do 15,00 sati ili neposredno u PJ Gospić, Kaniška 10  i to na  način da pripreme svoje osnovne podatke ( ime, prezime, datum rođenja, OIB i kontakt telefon te naziv Udruge).  

Neće biti zajedničkog ulaska ešalona ( zastava i pješačkog) na prostor crkve na otvorenom.

Koordinator puta :

Dubravka Valčić Uzelac

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Čestitka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Prije 25 godina na kninskoj tvrđavi ponosno je zavijorila hrvatska zastava, a mi se danas prisjećamo oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ona je simbol zajedništva i junaštva, pobjede i nade. Simbol naše borbe za neovisnost, mir i slobodu, prava svih hrvatskih građana na sigurnu budućnost.

Domovinski rat temelj je naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobjedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspjehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s vjerom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost.

S ponosom istaknimo hrvatske zastave na kuće i pokažimo da je 5. kolovoza datum kojeg Hrvatska treba istinski slaviti kao jedan od najvećih dana u borbi hrvatskog naroda za njegovom državnom nezavisnošću kroz dugu povijest.

Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – obljetnicu Oluje, velike hrvatske pobjede u Domovinskom ratu kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske i stvoreni uvjeti za trajan mir, slobodu i dugo sanjanu neovisnost Domovine.

PREDSJEDNIK
Tomislav Majetić

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Program proslave Oluje u Gackoj

 5. kolovoza je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Velik je to i važan dan za Hrvatsku, veličanstven!

I ove godine Grad Otočac organizira obilježavanje ovog dana, ali u skladu s aktualnom epidemijskom situacijom. Stoga preporuča gradovima, općinama i brojnim udrugama, koje će doći u Otočac i Zalužnicu, odnosno posjetiti druga mjesta, da se organiziraju u primjerenom broju.

Sam program obilježavanja će proteći:

  • 9:15 sati – paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u gradskom parku;
  • 10 sati – paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u Zalužnici.
  • 10:30 sati – paljenje svijeća kod Spomen ploče na Domu u Sincu gdje je osnovana Posebna jedinica policije – specijalna jedinica.
Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

29.godišnjica pogibije kolege Dragana Šepca

25.srpnja je dan koji nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili pokojni Dragan i još aktivni policajac Tomo Šporčić . Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku.

Svijeću na mjestu pogibije zapalio je tajnik udruge Ivan Bižanović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Nakon 29.godine pogibije – u spomen na Slavka Cetinjanina


I ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko od Otočca. 

Članovi Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“, na 29.obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata u Gackoj dolini Slavka Cetinjanina, kod spomenika u Brlogu, dana 19.srpnja su zapalili svijeće i to predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Kolak i tajnik Ivan Bižanović.

Tog kobnog dana, 19. srpnja 1991. godine prema terorističkom planu srpskog agresora u 21,15 sati iz zasjede na križanju državne ceste Otočac-Žuta Lokva i županijske ceste prema Drenovu Klancu izvršen je oružani napad na policijsku ophodnju od strane skupine pripadnika paravojnih formacija srpskog agresora, kojom prilikom je na mjestu ubijen pričuvni policajac, 28-godišnji Slavko Cetinjanin.

” Kad god dođe ovaj dan za mene je uvijek posebno težak jer mi se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragično zbivanje. Spominjući se danas poginulog hrvatskog redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome.

Neka ova smrt bude opomena svima da je hrvatska zemlja nastala na prolivenoj krvi mnogih i da nikome nije ponuđena kao tržišno blago probitka i politikanstva.

U vremenu u kojem se kradu svetinje naše povijesti, uništavaju hramovi srca i obitelji, pustoši budućnost i stvaraju prazna ognjišta, znajmo prepoznati gdje je život i što nam je činiti da ga bude – kazao je Ivan Bižanović, tajnik Udruge Posebne jedinice policije, umirovljeni glavni policijski inspektor.

U duhu vjere zajedno smo se pomolili Bogu – gospodaru života i smrti – upućenu za pok. Slavka i za sve naše branitelje koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sudjelovanje u projektu “Braniteljski lokaliteti u RH”

Dana, 13.srpnja 2020. godine sastanak je održao Glavni odbor i predsjedništvo Udruge PJP „Sokolovi – 1991“ a poradi dopisa Grada Otočca za dostavom podataka i materijala za potrebe sudjelovanja u projektu „Braniteljski lokaliteti – obilježavanje svih braniteljskih lokaliteta u RH „ . Nositelj Projekta je Specijalna jedinica policije PU Varaždinske „RODA“ realizacijom ovog projekta za Varaždinsku županiju, dobila je potporu Ministarstva branitelja RH da svoj projekt nastavi i proširi na cijelu državu i da objedine sve lokalitete. Tako će braniteljski lokaliteti biti vidljivi na karti i ostati zabilježeni i vidljivi na karti i dostupni široj javnosti . Svaki prijavljeni lokalitet biti će označen GPS koordinatama na karti i svaki će dobiti svoj QR kod koji će biti postavljen i svima dostupan.

Udruga Posebne jedinice policije „Sokolovi“  – specijalne policije koja njeguje i čuva od zaborava povijest stradavanja RH dostavljamo podatke za naše članove koji su s nama krenuli 1991 godine u Sincu ( Otočac) a neki poslije završili u Specijalnom policiji „Tigrovi“.

Poginuli:

Mario Orešković , poginuo 17.9.1991. prilikom osvajanja vojarne JNA“ Vladimir Četković „ u Otočcu

Mirko Rožman, poginuo u Erdutu 25.7.1991.

Mate Kostelac, poginuo u Vukovaru 14.11.1991.

Pera Šnjarić, poginuo u Čanku ( na Dumanu)

Željko Marković, poginuo u Brlogu ( kod Šušnjić gaja) 1991.

Cilj ovog projekta da na jednom mjestu, na jednoj karti budu obilježeni svi lokaliteti u RH vezani uz Domovinski rat, poginule i stradale civile i branitelje, ratne postrojbe, lokalitete od posebnog značaja, masovne grobnice i ostale stvari važne za stvaranje RH. Krajnji korisnici će iz udobnosti svog doma moći pregledavati kartu, pretragom GPS lokacije na svom mobitelu vidjet će što se nalazi u njihovoj blizini ili će skeniranjem QR koda na samom lokalitetu/objektu vidjeti više detalja o istom, ako se nalaze pored njega.

PS: Molimo sve članove koji su bili pripadnici Posebne jedinice policije Sinac a posjeduju neku dokumentaciju iz Domovinskog rata ( slike ili dopise ) da ustupe udruzi kako bih mogli kompletirati dokumentaciju za pisanje Spomenice o postrojbi.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Javnom pozivu za dodjelu potpora za samozapošljavanje

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju  2. lipnja 2020. godine rokovi definirani Javnom pozivu za dodjelu potpora za samozapošljavanje ponovno počinju teći.

Cilj Javnog poziva je otvaranje novih radnih mjesta za osobe iz ciljne skupine Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Sukladno Izmjenama i dopunama Javnog poziva za dodjelu potpora za samozapošljavanje (dalje: Javni poziv) u sklopu EU projekta „Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata“ od 23. ožujka 2020. godine, određeno je privremeno prekidanje rokova definiranih Javnim pozivom. S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, 2. lipnja 2020. godine rokovi definirani Javnim pozivom ponovno počinju teći.

Tekst Javnog poziva, kao i pripadajući obrasci za prijavu, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi.

Za sva dodatna pitanja i informacije zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona 01/2308-609 i 01/2308-876 ili putem elektroničke pošte na adresu euprojekti@branitelji.hr.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Za Dan državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće

U povodu Dana državnosti, delegacija Udruge Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991”  danas je položila cvijeće te zapalila svijeće kod spomenika braniteljima u Otočcu, te na zgradu u Sincu ( zadružni Dom ) u kojoj je bila smještena i započela s aktivnim radom i djelovanjem u obrani i stvaranju suvremene Republike Hrvatske 25.3.1991.godine.

Uz predsjednika Glavnog odbora Zdenka Kolaka bio je i član Željko Abramović, te predsjednik Nadzornog odbora Milenko Kovačić i tajnik Ivan Bižanović. 

Radujem se što smo vratili 30. svibnja kao Dan državnosti jer je taj dan ostao u srcima naših ljudi. Nažalost, nespretnom odlukom tadašnje politike s početka 2000. izgubilo se to obilježavanje”. Upravo je ovaj 30. svibnja svojevrsni dan demokracije, možemo ga slobodno tako nazvati, najreferentniji i najrelevantniji, a ujedno je bio jako dobro prihvaćen u hrvatskom narodu. Dan državnosti 30. svibnja u sebi obuhvaća sve elemente hrvatske državnosti, pa tako i državnost suvremene Hrvatske na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački sabor. Posebnu zahvalnost izražavamo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, jer je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske – kazao je tajnik Ivan Bižanović. 

Nakon gotovo 20 godina, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svoga postojanja.

Obilježavanjem 30. godišnjice konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora prisjećamo se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj