Sretan Božić !

Rijetko kad čovjek osjeti ljubav, sreću, toplinu i potrebu za bližnjima kao na Božić. Neka taj osjećaj prate sve Vas i Vaše obitelji kroz cijelu godinu!

Sretan i blagoslovljen Božić!

UPRAVNI ODBOR

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Pripadnici Udruge zapalili svijeće na dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

U povodu obilježavanja 30.obljetnice pada i stradanja Vukovara pripadnici Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“ – udruge proizišle iz Domovinskog rata, zapalili su svijeće danas 17.11.2021. točno u podne kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Otočcu, u spomen i znak sjećanja na pretrpljene patnje svim žrtvama grada Vukovara tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

Vukovar je postao simbol za sva herojstva i žrtve Domovinskog rata, ali ne zbog imena grada, već zbog hrvatskih branitelja. Želimo da se Vukovar i njegove žrtve nikada ne zaborave i zato smo ponosni što se Danima sjećanja sve više priključuju i mlađe generacije, one rođene nakon završetka Domovinskog rata. Pozivamo i građane Grada Otočca i sve branitelje da večeras svijeće zapale i na prozorima svojih domova.
Posebno smo ponosni što je naš kolega i pripadnik naše postrojbe Mate Kostelac zvani „Maljutka“ položio život na Trpinjskoj cesti u Vukovaru za obranu naše Domovine.

Osim Vukovara, sutra se obilježava i 30. godišnjica stradanja Škabrnje. Vukovar i Škabrnja će zauvijek ostati simbol hrvatskog otpora i žrtve. Branitelji i civili ubijeni su samo zato što su branili svoj dom. Žrtve Škabrnje i Vukovara svojim životima su svjedočili hrvatski nacionalni identitet i “naša zahvalnost za njihovu žrtvu mora biti trajna” – kazao je predsjednik Glavnog odbora Udruge PJP „Sokolovi 1991“ Zdenko Kolak .

Vukovar je simbol žrtve Domovinskog rata, ali i hrabrosti i herojstva našeg naroda. Pamtimo Vukovar, ali pamtimo i Škabrnju, Saborsko, Lovinac, Čanak i sva ostala mjesta stradanja u Lijepoj našoj, poručio je tajnik Ivan Bižanović.

Vukovarske žrtve još vape za pravdom, “I reći ću vam samo jednu stvar Zapamtite Vukovar” – kazao je pod sloganom predsjednik Nadzornog odbora udruge Milenko Kovačić.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Natječaj za dodjelu stipendija

Temeljem čl.15, st.4. Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na potporu za obrazovanje (“Narodne novine 101/2019) upravni odbor Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji 02. studenoga 2021.god. raspisao je Natječaj za dodjelu potpora za obrazovanje tijekom redovitoga preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija, preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija obrazovanja.

Tekst natječaja za dodjelu potpora za obrazovanje tijekom redovitoga preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija odnosno integriranog preddiplomskog  i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija obrazovanja, pravilnik o načinu ostvarivanja prava na potporu za obrazovanje (NN 101/2019), Izjava o sastavu zajedničkog kućanstva, potrebni obrasci kao i sve ostale informacije nalaze se na mrežnim stranicama Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

IN MEMORIAM – Mate Kostelac “Maljutka”

Dana 14.studenog obilježavamo 30.godišnjicu stradavanja Mate Kostelca, zvanog “Maljutka”. Dužnost nam je njegovanja sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Tako s ponosom ističemo da je pokojni Mate upravo svoj put započeo u MUP-PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, osnovnu obuku prošao u Jedinici za posebne namjene Satnija Sinac. Poslije je Mate otišao u 1.GBR “Tigrove”.

Mate je dobio nadimak – kodno ratno ime “Maljutka” iz razloga što je na Trpinjskoj cesti ( Borovo naselje ) uništio s maljutkom veliki broj tenkova JNA. Mate je bio legenda, svi su ga voljeli i sa svakim je bio dobar, a pred sam pad Vukovara je poklopio neku kornjaču sa vezom. Treba napomenuti da se ose i maljutke nisu mogle koristiti u samom gradu nego van grada, zato je pokojni Mate postao JUNAK trpinjske ceste koji je uništio i onesposobio veliki broj tenkova. Na kraju i sam pogođen u glavu na današnji dan je poginuo.

Ponosni smo na našeg Matu jer je iz Otočca ( Prozora ). Svi ga se rado sjećamo i čuvamo herojsku uspomenu na njega. Mate je junak Domovinskog rata, a kada je poginuo imao je samo 23 godine.

Neka mu je vječna slava i hvala, i laka hrvatska gruda !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

30.obljetnica pogibije trojice pripadnika voda vojne policije Otočac u Starom Selu

Dana 13.listopada svake godine prisjećamo se stradanja pripadnika postrojbe voda vojne policije Otočac. Tog maglovitog jutra 1991.godine u akciji kodnim imenom “Drenjula” svoje živote na Oltar domovine u Starom Selu položili su vojni policajci: Tomo Dujmović i Mate Devčić, te Petar Rožman član Narodne zaštite. I zato je red da ih se prisjetimo i zato je naša dužnost da se tih dana sjećamo, da se nikada ne bi zaboravilo i da se to nikada ne bi ponovilo.

Neka im je vječna slava i hvala !

Na komemoraciji su bili i izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade generala Tome Medveda gospođa Slavka Gerovac voditeljica PO MHB Gospić, župan Ernest Petry, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, načelnik PP Otočac sa suradnicima, DVD-a, i svih udruga proizašlih iz domovinskog rata. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge veterana vojne policije domovinskog rata Otočac Mićo Bićanić, a biranim riječima u ime ministra govorila je Slavka Gerovac.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sretan Dan policije

Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajcima u povodu obilježavanja Svetog Mihovila (29. rujna), zaštitnika hrvatskih policajaca,upućujemo najiskrenije čestitke za njihov dan.

Sretan Vam Dan policije i Blagdan Sv. Mihovila, našeg nebeskog zaštitnika, koji nas je štitio u najtežim danima stvaranja naše Domovine.

Da, srcem smo među prvima stali na braniku Domovine, nesebično dajući jedino što smo imali, našu mladost naše živote. S ponosom budite i nastavite biti dio ovog društva poštivajući i boreći se za pravednost i dostojanstvo svakog čovjeka.

Znamo, i sami smo provali, nije lako, ali u tome je Vaša veličina i Vašeg poziva dragi hrvatski redastvenici !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Odavanje počasti poginulim braniteljima 133.br ZNG – HV

Lijepo je i časno braniti svoj grad, svoje bližnje, svoj dom i domovinu. Svi mi, i danas u miru i slobodi, svi građani Otočca, svi stanovnici Republike Hrvatske, trebamo biti branitelji – nikada osvajači. Branitelji svoga, svoje Domovine. To znači njezini graditelji, promicatelji onih vrijednosti koje su ju kadre izgrađivati i unaprijediti. Ako je čast braniti Domovinu većina nas je1991. godine branila časno, sebe, svoj život i zdravlje izložili smo pogibelji.

Svim pripadnicima 133.br. HV čestitamo veliki praznik 30.godišnjicu utemeljenja brigade. Članovi udruge Posebne jedinice policije Sinac – predsjednik Tomislav Majetić, predsjednik Glavnog odbora Zdenko Kolak i tajnik Ivan Bižanović koja je tih dana bila uz ZNG okosnica obrane Otočca.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Povodom Dana pobjede položeni vijenci i upaljene svijeće na spomeniku palim hrvatskim braniteljima u Otočcu i Zalužnici

U povodu Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i dana domovinske zahvalnosti 5.kolovoza, nakon jutrošnje mise u 9,00 sati, u crkvi Presvetog Trojstva izaslanstvo Grada Otočca i Općine Brinje, predstavnici Hrvatske vojske i MUP-a, predstavnici braniteljskih udruga i otočko građanstvo u 10,00 sati je položilo vijence i zapalilo svijeće kod spomenika palim hrvatskim braniteljima u otočkom gradskom parku.

Molitvu odrješenja predvodio je msgr. Tomislav Šporčić.

Potom u 10,45 sati su zapaljenje svijeće i položeni vijenci kod spomenika braniteljima u Zalužnici, molitvu odrješenja predvodio je sinački župnik vlč.Andija Kekić.

Ispred naše Udruge bili su prisutni Tomislav Majetić, Željko Abramović i Ivan Bižanović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja

Naša Domovina s ponosom slavi dvadeset i šestu godinu pobjede!

Sjećanje nas vraća u vrijeme kada je Hrvatska vojska i policija je u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. „Oluja“ je simbol pobjede i nade, odlučnosti i hrabrosti, zajedništva i sloge.

Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima i policajcima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima.

Ključ svake pobjede i svakog uspjeha su ljudi, naši hrvatski branitelji, naši hrvatski vojnici i policajci. Spremni na odricanje i žrtvu, predani zadaći, postrojbi i domovini, svojim znanjem i sposobnostima pred dvadeset i šest godina izborili su slobodu i neovisnost.

Čestitamo vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Gradonačelnik Bukovac održao radni sastanak s predsjednicima braniteljskih udruga

Dana, 29.7.2021. godine u Vijećnici grada Otočca gradonačelnik Goran Bukovac održao je radni sastanak s predsjednicima braniteljskih udruga i ratnim zapovjednicima s područja Grada Otočca.

Razgovaralo se i dogovaralo oko obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2021. Tako je gradonačelnik prezentirao program za obilježavanje i to:

04.kolovoza 2021.

17,00 sati malonogometni turnir na igralištu u Ulici Bartola Kašića pokraj Kuglane Otočac ( prijave, broj ekipa, nagrade)

Zvonimir Tonković – glazbeni dio programa, okrijepa za sudionike u programu. Karlo Kostelac – voditelj programa.

05.kolovoza 2021.

08,00 – Prijem kod gradonačelnika

09,00 – Sveta misa u župi Presvetog Trojstva Otočac, odlazak do spomenika braniteljima

10,00 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Otočcu. Otočki graničari nose vijenac., mirozov (DVD Otočav), molitva župnika – mons.Tomislava Šporčića, paljenje svijeća, odlazak prema Zalužnici

10,45 – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja u Zalužnici, molitva župnika – vlč.Andrije Kekića…

12,30 Ručak u Gradskom parku

13,00 – 16,00 – prigodni program ( TS Patrioti/ klapa, i izložba nikad viđenih ratnih fotografija).

Biti će pozvani: Grad Senj, Crikvenica, NOvi Vinodolski, Rab, Općina Brinje, Vrhovine i Vinodol, PP Otočac, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Otočca:

HVIDRA Otočac, Braniteljska udruga “Glavičica” ŽP UHDDR LSŽ Otočac, Braniteljska udruga “Naši korjeni Kuterevo” Udruga 133.brigade ZNG, Udruga Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991” Sinac, IPA – Međunarodno policijsko udruženje – RK IPA Ličko-senjska. Ratni zapovjednici: Ivica Brajković, Franjo Janković, Davor Peitl, Drago Bilović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj