30.obljetnica pogibije trojice pripadnika voda vojne policije Otočac u Starom Selu

Dana 13.listopada svake godine prisjećamo se stradanja pripadnika postrojbe voda vojne policije Otočac. Tog maglovitog jutra 1991.godine u akciji kodnim imenom “Drenjula” svoje živote na Oltar domovine u Starom Selu položili su vojni policajci: Tomo Dujmović i Mate Devčić, te Petar Rožman član Narodne zaštite. I zato je red da ih se prisjetimo i zato je naša dužnost da se tih dana sjećamo, da se nikada ne bi zaboravilo i da se to nikada ne bi ponovilo.

Neka im je vječna slava i hvala !

Na komemoraciji su bili i izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade generala Tome Medveda gospođa Slavka Gerovac voditeljica PO MHB Gospić, župan Ernest Petry, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, načelnik PP Otočac sa suradnicima, DVD-a, i svih udruga proizašlih iz domovinskog rata. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge veterana vojne policije domovinskog rata Otočac Mićo Bićanić, a biranim riječima u ime ministra govorila je Slavka Gerovac.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sretan Dan policije

Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajcima u povodu obilježavanja Svetog Mihovila (29. rujna), zaštitnika hrvatskih policajaca,upućujemo najiskrenije čestitke za njihov dan.

Sretan Vam Dan policije i Blagdan Sv. Mihovila, našeg nebeskog zaštitnika, koji nas je štitio u najtežim danima stvaranja naše Domovine.

Da, srcem smo među prvima stali na braniku Domovine, nesebično dajući jedino što smo imali, našu mladost naše živote. S ponosom budite i nastavite biti dio ovog društva poštivajući i boreći se za pravednost i dostojanstvo svakog čovjeka.

Znamo, i sami smo provali, nije lako, ali u tome je Vaša veličina i Vašeg poziva dragi hrvatski redastvenici !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Odavanje počasti poginulim braniteljima 133.br ZNG – HV

Lijepo je i časno braniti svoj grad, svoje bližnje, svoj dom i domovinu. Svi mi, i danas u miru i slobodi, svi građani Otočca, svi stanovnici Republike Hrvatske, trebamo biti branitelji – nikada osvajači. Branitelji svoga, svoje Domovine. To znači njezini graditelji, promicatelji onih vrijednosti koje su ju kadre izgrađivati i unaprijediti. Ako je čast braniti Domovinu većina nas je1991. godine branila časno, sebe, svoj život i zdravlje izložili smo pogibelji.

Svim pripadnicima 133.br. HV čestitamo veliki praznik 30.godišnjicu utemeljenja brigade. Članovi udruge Posebne jedinice policije Sinac – predsjednik Tomislav Majetić, predsjednik Glavnog odbora Zdenko Kolak i tajnik Ivan Bižanović koja je tih dana bila uz ZNG okosnica obrane Otočca.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Povodom Dana pobjede položeni vijenci i upaljene svijeće na spomeniku palim hrvatskim braniteljima u Otočcu i Zalužnici

U povodu Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i dana domovinske zahvalnosti 5.kolovoza, nakon jutrošnje mise u 9,00 sati, u crkvi Presvetog Trojstva izaslanstvo Grada Otočca i Općine Brinje, predstavnici Hrvatske vojske i MUP-a, predstavnici braniteljskih udruga i otočko građanstvo u 10,00 sati je položilo vijence i zapalilo svijeće kod spomenika palim hrvatskim braniteljima u otočkom gradskom parku.

Molitvu odrješenja predvodio je msgr. Tomislav Šporčić.

Potom u 10,45 sati su zapaljenje svijeće i položeni vijenci kod spomenika braniteljima u Zalužnici, molitvu odrješenja predvodio je sinački župnik vlč.Andija Kekić.

Ispred naše Udruge bili su prisutni Tomislav Majetić, Željko Abramović i Ivan Bižanović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja

Naša Domovina s ponosom slavi dvadeset i šestu godinu pobjede!

Sjećanje nas vraća u vrijeme kada je Hrvatska vojska i policija je u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. „Oluja“ je simbol pobjede i nade, odlučnosti i hrabrosti, zajedništva i sloge.

Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima i policajcima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima.

Ključ svake pobjede i svakog uspjeha su ljudi, naši hrvatski branitelji, naši hrvatski vojnici i policajci. Spremni na odricanje i žrtvu, predani zadaći, postrojbi i domovini, svojim znanjem i sposobnostima pred dvadeset i šest godina izborili su slobodu i neovisnost.

Čestitamo vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Gradonačelnik Bukovac održao radni sastanak s predsjednicima braniteljskih udruga

Dana, 29.7.2021. godine u Vijećnici grada Otočca gradonačelnik Goran Bukovac održao je radni sastanak s predsjednicima braniteljskih udruga i ratnim zapovjednicima s područja Grada Otočca.

Razgovaralo se i dogovaralo oko obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2021. Tako je gradonačelnik prezentirao program za obilježavanje i to:

04.kolovoza 2021.

17,00 sati malonogometni turnir na igralištu u Ulici Bartola Kašića pokraj Kuglane Otočac ( prijave, broj ekipa, nagrade)

Zvonimir Tonković – glazbeni dio programa, okrijepa za sudionike u programu. Karlo Kostelac – voditelj programa.

05.kolovoza 2021.

08,00 – Prijem kod gradonačelnika

09,00 – Sveta misa u župi Presvetog Trojstva Otočac, odlazak do spomenika braniteljima

10,00 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Otočcu. Otočki graničari nose vijenac., mirozov (DVD Otočav), molitva župnika – mons.Tomislava Šporčića, paljenje svijeća, odlazak prema Zalužnici

10,45 – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja u Zalužnici, molitva župnika – vlč.Andrije Kekića…

12,30 Ručak u Gradskom parku

13,00 – 16,00 – prigodni program ( TS Patrioti/ klapa, i izložba nikad viđenih ratnih fotografija).

Biti će pozvani: Grad Senj, Crikvenica, NOvi Vinodolski, Rab, Općina Brinje, Vrhovine i Vinodol, PP Otočac, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Otočca:

HVIDRA Otočac, Braniteljska udruga “Glavičica” ŽP UHDDR LSŽ Otočac, Braniteljska udruga “Naši korjeni Kuterevo” Udruga 133.brigade ZNG, Udruga Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991” Sinac, IPA – Međunarodno policijsko udruženje – RK IPA Ličko-senjska. Ratni zapovjednici: Ivica Brajković, Franjo Janković, Davor Peitl, Drago Bilović.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Mirko Rožman – poginuo u Erdutu na današnji dan

Dana, 25. srpnja, 1991. godine, izvršen je prvi izravni napad sa teritorija Republike Srbije na Republiku Hrvatsku na malo mjesto Erdut. U tom napadu poginula su šestorica hrvatskih branitelja pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a 19 ih je ranjeno. Tom prilikom poginuo je i MIRKO ROŽMAN kolega koji je stasao u našoj postrojbi MUP-a PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, a koji je poslije otišao u 1.gardijsku brigadu Tigrove.

Nikada ne zaboravimo njegovu žrtvu i odajmo počast onima koji nisu žalili darovati ono najvrijednije što su imali za ono najsvetije čemu su težili neovisnu, slobodnu Hrvatsku. Zastanimo na trenutak u mislima. Nije lako živjeti poslije smrti voljenih. Mi živimo taj život za njih, zahvaljujući suborcima poput Mirka. Živimo ga tako da na sam spomen poštenja, ljubavi i hrabrosti, naša djeca, naša hrvatska mladost, naša budućnost – pomisle i sjete se poginulih i njihove žrtve koja je utkana u temelje slobode, poštenja, mira i dostojanstva ove nam jedine Hrvatske.

Sve nas, žrtva naših heroja hrabri, naši nas mrtvi obvezuju, da štitimo domovinske ideale i vrednote zbog kojih su oni svoje živote dali, za slobodu budućih pokoljenja Hrvata i za Neovisnost Republike Hrvatske.

Vječna im hvala i slava !

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Policajac Dragan Šepac poginuo na današnji dan prije 30.godina

U povodu tridesete godišnjice pogibije policijskih službenika, mladog policajca Dragana Šepca koji vršeći dužnost, obrane Domovine biva podmuklo iz zasjede „Martićevih“ terorista hicima iz snajperske puške ubijen, tajnik Udruge Posebne jedinice Policije “Sokolovi” Ivan Bižanović u ime svih pripadnika udruge položio je cvijeće i zapalio svijeće na mjestu pogibije na Špilniku, Šajnerici kraj Otočca.

Svima nam je poznata uloga i zadaća policije danas i u doba političkih prekretnica i stvaranja neovisne i suverene Države Hrvatske, kada je hrvatska policija kao mlada organizacija, u to vrijeme jedina legalna oružana formacija, novačila i popunjavala svoje redove u koje su mnogi mladići poput smrtno stradalog Dragana Šepca , bezuvjetno ulazili.

Dragovoljnim ulaskom u sustav i izvršavanjem svih zadaća mnogi od nas nisu znali hoće li se vratiti iz službe, pa su tako i prije 30. godina, dakle 25. srpnja 1991. godine, policijska ophodnja u sastavu pokojni Dragan Šepac i još uvijek aktivni pripadnik PU Ličko – senjske, PP Otočac Tomo Šporčić upućeni u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na uobičajenu trasu kretanja i postupanja. No, toga dana u večernjim satima u 20,20 sati nakon što su došli na mjesto današnjeg spomen obilježja službenim policijskim vozilom i tek što su izašli iz vozila na njih je iz zasjede na podmukao i okrutan način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja od strane paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“, Martićeve milicije.

To kišno večer već prvi hitci pogodili su i usmrtili Dragana Šepca, dok je drugi član ophodnje, Tomo Šporčić samo sretnom slučajnošću uspio izbjeći smrtnu opasnost i izvući se iz okruženja i dojaviti u Policijsku postaju navedeni događaj. Nakon što se saznalo što se zapravo dogodilo i da je u okruženju ostao policajac i policijsko vozilo, angažirana je Specijalna jedinica policije sa svoja dva voda iz Sinca i Gospića radi eventualnog uhićenja počinitelja, izvlačenja tijela i vozila, te osiguranja mjesta događaja pri vršenju očevida.

Sačuvati sjećanje na žrtve Otočca, njegovo stradanje i stradanje cijeloga našeg naroda smisao je današnjega dana i prisjećanja na našeg kolegu Šepca . Svi ćemo biti žrtve Otočca ukoliko istinu o Otočcu i Gackoj dolini prekriju poluistine, neistine i laž.

Nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili Dragan i Tomo. Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku – rekao je tajnik Udruge PJP Sokolovi Ivan Bižanović , glavni policijski inspektor u mirovini.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Nakon 30.godina pogibije – u spomen na Slavka Cetinjanina

I ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko od Otočca. 

Članovi Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“, na 30.obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata u Gackoj dolini Slavka Cetinjanina, kod spomenika u Brlogu, dana 19.srpnja su zapalili svijeće uz rodbinu, gradonačelnika sa suradnicima, policiju, vatrogasce i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i tajnik naše udruge Ivan Bižanović.

Tog kobnog dana, 19. srpnja 1991. godine prema terorističkom planu srpskog agresora u 21,15 sati iz zasjede na križanju državne ceste Otočac-Žuta Lokva i županijske ceste prema Drenovu Klancu izvršen je oružani napad na policijsku ophodnju od strane skupine pripadnika paravojnih formacija srpskog agresora, kojom prilikom je na mjestu ubijen pričuvni policajac, 28-godišnji Slavko Cetinjanin.

” Kad god dođe ovaj dan za mene je uvijek posebno težak jer mi se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragično zbivanje. Spominjući se danas poginulog hrvatskog redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome.

Neka ova smrt bude opomena svima da je hrvatska zemlja nastala na prolivenoj krvi mnogih i da nikome nije ponuđena kao tržišno blago probitka i politikanstva.

U vremenu u kojem se kradu svetinje naše povijesti, uništavaju hramovi srca i obitelji, pustoši budućnost i stvaraju prazna ognjišta, znajmo prepoznati gdje je život i što nam je činiti da ga bude – kazao je Ivan Bižanović, tajnik Udruge Posebne jedinice policije, umirovljeni glavni policijski inspektor.

U duhu vjere zajedno smo se pomolili Bogu, a riječi molitve uputio je vlč.Ivica Miškulin – gospodaru života i smrti – upućenu za pok. Slavka i za sve naše branitelje koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

Obitelj pokojnog Slavka Cetinjanina

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, predsjednik Gradskog vijeća Tono Ostović

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

Smirivanjem epidemiološke situacije stekli su se uvjeti za nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja.

Pregledi hrvatskih branitelja s područja Ličko-senjske županije  obavljati će se, kao i ranijih godina u Općoj bolnici Gospić, prema s bolnicom unaprijed dogovorenim terminima.

Hrvatski se branitelji na preglede naručuju u Područnom odjelu MHB Gospić osobno ili putem telefona na broj 053 575 377

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj