Čestitka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Prije 27 godina na kninskoj tvrđavi ponosno je zavijorila hrvatska zastava, a mi se danas prisjećamo oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ona je simbol zajedništva i junaštva, pobjede i nade. Simbol naše borbe za neovisnost, mir i slobodu, prava svih hrvatskih građana na sigurnu budućnost.

Domovinski rat temelj je naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobjedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspjehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s vjerom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost.

S ponosom istaknimo hrvatske zastave na kuće i pokažimo da je 5. kolovoza datum kojeg Hrvatska treba istinski slaviti kao jedan od najvećih dana u borbi hrvatskog naroda za njegovom državnom nezavisnošću kroz dugu povijest.

Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – obljetnicu Oluje, velike hrvatske pobjede u Domovinskom ratu kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske i stvoreni uvjeti za trajan mir, slobodu i dugo sanjanu neovisnost Domovine.

PREDSJEDNIK

Tomislav Majetić

Policajac Dragan Šepac poginuo na današnji dan prije 31.godinu

U povodu tridesetiprve godišnjice pogibije policijskih službenika, mladog policajca Dragana Šepca,koji vršeći dužnost, obrane Domovine biva podmuklo iz zasjede „Martićevih“ terorista hicima iz snajperske puške ubijen, izaslanstvo Udruge Posebne jedinice policije „Sokolovi 1991“ predsjednikom Nadzornog odbora  Milenkom Kovačić i tajnikom Ivanom Bižanović, danas, 25.srpnja položili su cvijeće i zapalili svijeće na mjestu pogibije na Špilniku, Šajnerici kraj Otočca.

Svima nam je poznata uloga i zadaća policije danas i u doba političkih prekretnica i stvaranja neovisne i suverene Države Hrvatske, kada je hrvatska policija kao mlada organizacija, u to vrijeme jedina legalna oružana formacija, novačila i popunjavala svoje redove u koje su mnogi mladići poput smrtno stradalog Dragana Šepca , bezuvjetno ulazili.

Dragovoljnim ulaskom u sustav i izvršavanjem svih zadaća mnogi od nas nisu znali hoće li se vratiti iz službe, pa su tako i prije 31. godine, dakle 25. srpnja 1991. godine, policijska ophodnja u sastavu pokojni Dragan Šepac i još uvijek aktivni pripadnik PU Ličko – senjske, PP Otočac Tomo Šporčić upućeni u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na uobičajenu trasu kretanja i postupanja. No, toga dana u večernjim satima u 20,20 sati nakon što su došli na mjesto današnjeg spomen obilježja službenim policijskim vozilom i tek što su izašli iz vozila na njih je iz zasjede na podmukao i okrutan način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja od strane paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“, Martićeve milicije.

To kišno večer već prvi hitci pogodili su i usmrtili Dragana Šepca, dok je drugi član ophodnje, Tomo Šporčić samo sretnom slučajnošću uspio izbjeći smrtnu opasnost i izvući se iz okruženja i dojaviti u Policijsku postaju navedeni događaj. Nakon što se saznalo što se zapravo dogodilo i da je u okruženju ostao policajac i policijsko vozilo, angažirana je Specijalna jedinica policije sa svoja dva voda iz Sinca i Gospića radi eventualnog uhićenja počinitelja, izvlačenja tijela i vozila, te osiguranja mjesta događaja pri vršenju očevida.

Sačuvati sjećanje na žrtve Otočca, njegovo stradanje i stradanje cijeloga našeg naroda smisao je današnjega dana i prisjećanja na našeg kolegu Šepca . Svi ćemo biti žrtve Otočca ukoliko istinu o Otočcu i Gackoj dolini prekriju poluistine, neistine i laž.

Nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili Dragan i Tomo. Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku – rekao je tajnik Udruge „PJP Sokolovi“ Ivan Bižanović .

Ne smijemo zaboraviti da je iz naših redova Posebne jedinice policije iz Sinca u 1.Gardijsku brigadu Tigrovi, centar Erdut otišao i Mirko Rožman koje je također poginuo na današnji dan – kazao je Milenko Kovačić.

Mirko Rožman – poginuo u Erdutu na današnji dan

Na današnji dan, 25. srpnja, 1991. godine, izvršen je prvi izravni napad sa teritorija Republike Srbije na Republiku Hrvatsku na malo mjesto Erdut. U tom napadu poginula su šestorica hrvatskih branitelja pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a 19 ih je ranjeno. Tom prilikom poginuo je i MIRKO ROŽMAN kolega koji je stasao u našoj postrojbi MUP-a PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, a koji je poslije otišao u 1.gardijsku brigadu Tigrove.

Nikada ne zaboravimo njegovu žrtvu i odajmo počast onima koji nisu žalili darovati ono najvrijednije što su imali za ono najsvetije čemu su težili neovisnu, slobodnu Hrvatsku. Zastanimo na trenutak u mislima. Nije lako živjeti poslije smrti voljenih. Mi živimo taj život za njih, zahvaljujući suborcima poput Mirka. Živimo ga tako da na sam spomen poštenja, ljubavi i hrabrosti, naša djeca, naša hrvatska mladost, naša budućnost – pomisle i sjete se poginulih i njihove žrtve koja je utkana u temelje slobode, poštenja, mira i dostojanstva ove nam jedine Hrvatske.

Sve nas, žrtva naših heroja hrabri, naši nas mrtvi obvezuju, da štitimo domovinske ideale i vrednote zbog kojih su oni svoje živote dali, za slobodu budućih pokoljenja Hrvata i za Neovisnost Republike Hrvatske.

Vječna im hvala i slava !

TAJNIK

Ivan Bižanović, glavi policijski inspektor u mirovini

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sjećanje na pogibiju kolege Slavka Cetinjanina ( 19.7.1991. – 19.7.2022.)

Povodom obilježavanja 31. godišnjice pogibije hrvatskog policajca Slavka Cetinjanina, prve žrtve u Domovinskom ratu na području Gacke i ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko od Otočca.”

Kad god dođe ovaj dan za naj je uvijek posebno težak jer nam se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragično zbivanje. Spominjući se danas poginulog hrvatskog redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome. Neka ova smrt bude opomena svima da je hrvatska zemlja nastala na prolivenoj krvi mnogih i da nikome nije ponuđena kao tržišno blago probitka i politikanstva.

U vremenu u kojem se kradu svetinje naše povijesti, uništavaju hramovi srca i obitelji, pustoši budućnost i stvaraju prazna ognjišta, znajmo prepoznati gdje je život i što nam je činiti da ga bude.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Okrugli stol za braniteljsku populaciju

U ponedjeljak će u 11 sati u velikoj dvorani KIC-a Gospić biti održan okrugli stol u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Ministarstva branitelja i Instituta Ivo Pilar po braniteljskoj tematici. Tema skupa je pod nazivom Komunikacija branitelja s donositeljima odluka u RH – primjeri dobre prakse iz SAD-a.

Strukturirani dijalog je u okviru projekta Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost.

Rezultate znanstvenih istraživanja predstavit će dr. Igor Mikloušić s Instituta Ivo Pilar i dr. Zlatko Begonja iz Sveučilišta Zadar.

Čestitka za Dan državnosti

30. svibnja trajni je spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora i na njegovu povijesnu ulogu u stvaranju i očuvanju hrvatske državnosti.

U mislima i molitvama prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su položili živote na oltar domovine kao i svih onih koji su doprinijeli izgradnji domovine i otvorili put prema slobodi i suverenosti Hrvatske.

Svim članovima udruge, svim državljanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti sa željom da zajedničkim radom i trudom stvaramo slobodno i prosperitetno društvo za sve građane, a osobito za generacije koje dolaze.

Tomislav Majetić, predsjednik

Program povodom Dana državnosti 2022

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Sufinanciranje troškova za maturu i prijemne ispite

U svrhu sufinanciranja troškova pripremnog tečaja za državnu maturu ili pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2022./2023.,Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2022./2023. za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu HRVI iz Domovinskog rata, djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Navedeni javni poziv otvoren je u razdoblju od 24. svibnja do 22. srpnja ove godine – obavještava Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Anketa o samozapošljavanju branitelja

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar je partner na EU projektu “Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost” (koordinator projekta: Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi; izvor financiranja: Europski socijalni fond).
U privitku ovoga e-maila nalazi se Poziv za sudjelovanje u istraživanju, gdje smo napisali što se planira raditi sa rezultatima ankete.

Glavni cilj ovog istraživanja je dobiti uvid u položaj u aktivnosti hrvatskih branitelja u dobi između 45 i 65 godina starosti kao i u njihove stavove i zadovoljstvo mjerama poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljske populacije. U ovoj anketi zainteresirani smo za branitelje koji žive u ovih 6 županija: Grad Zagreb, Varaždinska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija i Splitsko-dalmatinska županija.

Bilo bi nam drago kada biste, mogli potaknuti Vaše članove (putem e-mail liste) da se odazovu i ispune ovu anketu: https://forms.gle/21x3qzDHY5xuuL9E6
Anketa je, naravno, anonimna te procijenjeno vrijeme ispunjavanja je do 5 min. Klikom na gornji link otvara se anketni upitnik. Nakon pružanja traženih informacija ispitanik klikom na “SUBMIT/PODNESI” završava sa anketiranjem.

Svakako ste slobodni proslijediti ovu anketu i braniteljima koji se uklapaju u opis koji tražimo, a nisu (službeno) članovi Vaše udruge.

Na raspolaganju sam Vam za bilo kakve upite. Također, spreman sam u bilo kojem trenutku bilo gdje doći u Gradu Zagrebu te donijeti isprintane anketne upitnike (anketni upitnik ima 14-20 pitanja, u fizičkom obliku radi se o jednom papiru). Također, moj Institut ima i područni centar u Gospiću.

Gore navedeni link od ankete, funkcionira i u aplikaciji whatsapp i sličnima (poput Viber, Messenger,…), tako da možete kopirati link i putem whatsapp aplikacije proslijediti braniteljima anketu (postupak ispunjavanja u prosjeku traje o. 90 sekundi).

Antun Plenković

Research Administrator

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

Ivo Pilar Institute of Social Sciences

Marulićev trg 19

10000 Zagreb

Croatia

Tel: +385-1-4886814

GSM: +385-91-5483984

Antun.Plenkovic@pilar.hr

Sretan Uskrs!

Povodom blagdana Uskrsa, svim članovima upućujemo najiskrenije čestitke sa željom da vam dani Uskrsa budu ispunjeni ljubavlju, toplinom i radošću.

Neka vam je čestit i blagoslovljen Uskrs !

UPRAVNI ODBOR