Obilježena 27. obljetnica pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana

Dana 17. veljače 2021. godine na mjesnom groblju Krivi Put, obilježen je dan sjećanja na 27. godišnjicu pogibije legendarnog zapovjednika 2. pješačke bojne 1. gardijske brigade „Tigrovi“, stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana.

Svijeće su upalili i članovi udruga iz Domovinskog rata među kojima je bio i predsjednik naše udruge Tomislav Majetić.

Počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu te molitvom koju je predvodio kapelan Mario Kralj.

Damir Tomljanović Gavran pristupio je u kolovozu 1990. godine Jedinici za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske, u bazi Rakitje pokraj Zagreba. Tijekom Domovinskog rata borio se na svim ratištima, a poginuo je tijekom nadzora svojih položaja 17. veljače 1994. Na obroncima Velebita, kao zapovjednik 2. bojne Tigrova te zapovjednik 1. Sektora, IZM Zadar – ZP Split. Omiljen među suborcima i junak Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran ostaje uzor i primjer istinskog domoljuba. O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna odlikovanja, a još više svjedočanstva onih koji su imali čast s njim dijeliti ratni put.
Više puta je bio pohvaljivan od strane predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH dr. Franje Tuđmana, kao i ministra obrane Gojka Šuška. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1992. i Plakete 1. gardijske brigade Tigrova. Posthumno je odlikovan Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista te Zlatnom plaketom “Tigar”.

Posljednji pozdrav kolegi Juri Mravincu

S velikom tugom i žalošću izvješćujemo da je dana 22.01.2021. godine u 61-oj godini života, nakon  kratke i teške bolesti preminuo policijski službenik PU ličko-senjske, PP Otočac i član udruge Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991” Sinac.

Kolega Jure pristupio je Posebnoj jedinici policije 23.12.1990.godine, aktivno se uključio u obranu Republike Hrvatske . Radio je kao policajac u PP Otočac do umirovljena, obnašao je odgovorne dužnosti u našoj udruzi. Za svoj rad odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata i Medaljom Oluja.
Juru ćemo pamtiti zauvijek, jer naš život nikada ne bi bio isti da nije bilo njegove dobrote, ljubavi i povjerenja.

Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i kolegama preminulog kolege.

Posljednji ispraćaj dragog kolege održati će se u dana,  24.siječnja 2021. godine, u 14.00 sati uz vojne počasti na groblju u Sincu.  Neka mu je laka hrvatska zemlja! Počivao u miru Božjem.

Sretan Božić i uspješna 2021.godina

Vama, Vašim obiteljima i najmilijima sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu i zdravljem ispunjenu Novu 2021. godinu

Još malo i privesti ćemo kraju ovu nadasve izazovnu i turbulentnu 2020.godinu.

Bez obzira na razna ograničenja nismo klonuli duhom, te se nadam da će nam Nova godina vratiti sva ona lijepa i nezaboravna druženja.

UPRAVNI ODBOR

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

IN MEMORIAM – Mate Kostelac “Maljutka”

Dana 14.studenog obilježavamo 29.godišnjicu stradavanja Mate Kostelca, zvanog “Maljutka”. Dužnost nam je njegovanja sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Tako s ponosom ističemo da je pokojni Mate upravo svoj put započeo u MUP-PU Gospić, Posebna jedinica policije Otočac, osnovnu obuku prošao u Jedinici za posebne namjene Satnija Sinac. Poslije je Mate otišao u 1.GBR “Tigrove”.

Mate je dobio nadimak – kodno ratno ime “Maljutka” iz razloga što je na Trpinjskoj cesti ( Borovo naselje ) uništio s maljutkom veliki broj tenkova JNA. Mate je bio legenda, svi su ga voljeli i sa svakim je bio dobar, a pred sam pad Vukovara je poklopio neku kornjaču sa vezom. Treba napomenuti da se ose i maljutke nisu mogle koristiti u samom gradu nego van grada, zato je pokojni Mate postao JUNAK trpinjske ceste koji je uništio i onesposobio veliki broj tenkova. Na kraju i sam pogođen u glavu na današnji dan je poginuo.

Ponosni smo na našeg Matu jer je iz Otočca ( Prozora ). Svi ga se rado sjećamo i čuvamo herojsku uspomenu na njega. Mate je junak Domovinskog rata, a kada je poginuo imao je samo 23 godine.

Neka mu je vječna slava i hvala, i laka hrvatska gruda !

Obilježena godišnjica pogibije trojice hrvatskih branitelja u Starom Selu

13.listopada svake godine prisjećamo se stradanja pripadnika postrojbe voda Vojne policije Otočac. Tog maglovitog jutra 1991.godine u akciji kodnim imenom “Drenjula” svoje živote na Oltar domovine u Starom Selu položili su vojni policajci: Tomo Dujmović i Mate Devčić, te Petar Rožman član Narodne zaštite.

I zato je red da ih se prisjetimo i zato je naša dužnost da se tih dana sjećamo, da se nikada ne bi zaboravilo i da se to nikada ne bi ponovilo.

Neka im je vječna slava i hvala !

Obilježavanje Dana policije u Otočcu

U povodu Dana policije u Otočcu, u utorak 29.rujna 2020.godine obilježiti će se Dan policije prema slijedećem rasporedu:

U 08,30 sati – odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije kod Spomenika braniteljima Domovinskog rata,

U 09,00 sati – Sveta misa zadušnica za poginule policijske službenike u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu

Pozivnicu za Udrugu poslao je Načelnik PP Otočac Stjepan Dujmović.

Molimo članove Udruge koji su u mogućnosti da se odazovu poštujući propisane mjere Covid-19.

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistricu

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH, organizira  i ove godine sudjelovanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada i članova njihovih obitelji na 28. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici dana, 04. listopada (nedjelja) 2020. godine.

S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom COVID-19 ukupan broj sudionika znatno je smanjen, te je iz svake županije predviđen  put za najviše 15 hodočasnika. Molim sve da vode računa da se na hodočašće ne pozivaju rizične skupine- osobe starije životne dobi i oboljeli od kroničnih bolesti.

Napominjem da neće biti organiziranog toplog obroka nakon sv. mise,  već će biti podijeljeni paketi s hranom.

Prijevoz hodočasnika organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja.  Molim sve zainteresirane  u udruge (njihove članove) da se jave najkasnije do 29. rujna 2020.na telefon 053/575-377 od 7,00  do 15,00 sati ili neposredno u PJ Gospić, Kaniška 10  i to na  način da pripreme svoje osnovne podatke ( ime, prezime, datum rođenja, OIB i kontakt telefon te naziv Udruge).

Neće biti zajedničkog ulaska ešalona ( zastava i pješačkog) na prostor crkve na otvorenom.

Koordinator puta :

Dubravka Valčić Uzelac

Objavljeno u Uncategorized | Komentiraj

Čestitka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Prije 25 godina na kninskoj tvrđavi ponosno je zavijorila hrvatska zastava, a mi se danas prisjećamo oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ona je simbol zajedništva i junaštva, pobjede i nade. Simbol naše borbe za neovisnost, mir i slobodu, prava svih hrvatskih građana na sigurnu budućnost.

Domovinski rat temelj je naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobjedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspjehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s vjerom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost.

S ponosom istaknimo hrvatske zastave na kuće i pokažimo da je 5. kolovoza datum kojeg Hrvatska treba istinski slaviti kao jedan od najvećih dana u borbi hrvatskog naroda za njegovom državnom nezavisnošću kroz dugu povijest.

Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – obljetnicu Oluje, velike hrvatske pobjede u Domovinskom ratu kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske i stvoreni uvjeti za trajan mir, slobodu i dugo sanjanu neovisnost Domovine.

PREDSJEDNIK
Tomislav Majetić

Program proslave Oluje u Gackoj

5. kolovoza je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Velik je to i važan dan za Hrvatsku, veličanstven!

I ove godine Grad Otočac organizira obilježavanje ovog dana, ali u skladu s aktualnom epidemijskom situacijom. Stoga preporuča gradovima, općinama i brojnim udrugama, koje će doći u Otočac i Zalužnicu, odnosno posjetiti druga mjesta, da se organiziraju u primjerenom broju.

Sam program obilježavanja će proteći:

• 9:15 sati – paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u gradskom parku;
  • 10 sati – paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima u Zalužnici.
  • 10:30 sati – paljenje svijeća kod Spomen ploče na Domu u Sincu gdje je osnovana Posebna jedinica policije – specijalna jedinica.

29.godišnjica pogibije kolege Dragana Šepca

25.srpnja je dan koji nismo zaboravili taj dan i nećemo dopustiti da vrijeme koje tako brzo prolazi izbriše sjećanja na sve one koji su svojim životima platili visoku cijenu slobode koju imamo. Na nama je i na generacijama koje dolaze da tu slobodu i mir očuvamo, da zajedno izgrađujemo ovu zemlju u smjeru prosperiteta i blagostanja za sve koji u njoj žive i da se u ostvarivanju tog cilja vodimo onim vrijednostima kojima su se te 1991. godine vodili pokojni Dragan i još aktivni policajac Tomo Šporčić . Te vrijednosti su ljubav prema domovini, obitelji i čovjeku.

Svijeću na mjestu pogibije zapalio je tajnik udruge Ivan Bižanović.