Sjećanje na pogibiju četvorice policajaca


Žuta Lokva – Ispred kapelice Sv. Križa u Žutoj Lokvi, na raskrižju glavnih cesta od Brinja prema Senju i Otočcu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom obilježene su 23 godine od pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika Dragutina Toljana, Milana Vranića, Vinka Krznarića i Zdravka Vukovića koje su 24. kolovoza 1991. godine iz zasjede, mučki ubili srbočetnički pobunjenici iz automatskog oružja i ručnih bacača.

Na komemoraciji poginulim redarstvenicima poklonila su se brojna izaslanstva, obitelji poginulih, jedini preživjeli policajac iz tog događaja Darko Murat, dožupani ličko senjski Ivana Tomaš i Sanjin Rukavina, predstavnici grada Otočca, Senja, Općina Brinje, Plitvička jezera, Karlobag, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, načelnik Uprave Policije Krunoslav Borovac sa suradnicima, predstavnici HV-a, Rok Kiković i Joso Nikšić predstavnici Hrvatsko-Njemačkog društva koji su pridonijeli da se ovo i druga spomen obilježja ostvare, predstavnici brojnih institucija te mnogi drugi…

„ Prije 22. godine, 24. kolovoza 1991. godine kao policijska ophodnja,koju su činili Dragutin Toljan, Zdravko Vuković, preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci Vinko Krznarić i Milan Vranić upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulaciju prometana tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje, Otočac, Senj. U 09,45 sati na njih je iz zasjede na podmukao i podmukao način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tkz. SAO Krajine. Prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića te teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Pod jakom rafalnom pucnjavom Darko Murat uspio je zakloniti se i potom pretrčati cestu te potražiti pomoć kod mještana ali je ranjeni Drago Toljan od zadobivenih ozljeda preminuo.

Ovdje pali hrvatski redarstvenici, policajci, svjedoče da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi stali u obranu hrvatske domovine i kako se upravo iz MUP-ovih postrojbi razvila Hrvatska vojska i Hrvatske oružane snage. Neka se nikad ne zaboravi, pripadnici MUP-a dali su neizmjerljiv doprinos obrani, stvaranju i uspostavi današnje Hrvatske. Ovo je prigoda da se da se s pijetetom prisjetimo i ostalih, u to vrijeme mučki i iz zasjede ubijenih pripadnika PU Ličko senjske, PP Otočac, kada je ubijen pričuvni policajac Slavko Cetinjanin u Brlogu 19. srpnja 1991. godine, potom šest dana kasnije monstruozni zločin na Markovcu, kada je također u zasjedi sačekana policijska ophodnja u kojoj je ubijen Dragan Šepac. Prisjetimo se i 32-dvojice stradalih pripadnika PU Ličko senjske. Zahvaljujući njihovoj žrtvi, mi danas živimo u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj.

Ta tragična i dramatična događanja u Žutoj Lokvi pokazala su koliko će teška i bolna biti borba za hrvatsku neovisnost i slobodu. Pokazala su i okrutnost neprijatelja, njihovu želju za ubijanjem i razaranjem, protjerivanjem i zlostavljanjem nevinih ljudi što se nije moglo niti zamisliti na kraju 20. stoljeća.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske redarstvenike predvodio je vlč. Mario Vazgeč, župnik župe Križpolje i vojno policijski kapelan Ivan Blaževac, uz pjevanje crkvenog zbora Brinje.
( Dražen Prša )

( Izaslanstvo naše Udruge polaže buket cvijeća i svijeću ispred kapelice )

This entry was posted in Vijesti. Bookmark the permalink.

Odgovorite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>